een gelukkige liefde of liefdevol geluk


Een gelukkige liefde of liefdevol geluk?

Mensen discussiëren vaak over geluk. Wat maakt iemand nou echt gelukkig en wat is nou nodig om echt gelukkig te kunnen zijn? Er zijn hierover veel verschillende meningen. De één word gelukkig van veel geld, de ander van een goede baan en weer iemand anders word gelukkig door het samenleven met een partner.
Er zijn inmiddels veel onderzoeken verricht naar wat mensen nou echt gelukkig maakt. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat er niet één aspect alleen voor geluk zorgt. Voor het echte geluk zijn meerder aspecten nodig die samen zorgen voor geluk. Één belangrijk aspect dat nodig is voor geluk, is de liefde: ‘liefde maakt gelukkig’. Uit vele onderzoeken word aangetoond dat voor het echte geluk liefde nodig is. Dit tonen ook de onderzoeken van ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven’ en O Hilrich aan O. Hilrich schrijft in zijn script levenskwaliteit onderstaande over liefde en geluk (1). Liefde is een spontane individuele beleving; en zoals gezegd in haar essentie ten nauwste verbonden met gelukk. Daarom kunnen we liefde ook onmogelijk benoemen tot norm. We kunnen niet ‘willen’of ‘beloven’ lief te hebben. De ervaring van werkelijke liefde ligt niet in onze hand; zij is een spontaan fenomeen. Uit het eerste onderzoek van Ruut veenhoven(2) blijkt dat mensen met een goede relatie hun leven veel positiever beoordelen dan mensen zonder zo’n verbintenis. ‘Alleenstaanden scheppen duidelijk minder plezier in het bestaan.’ In Nederland is het verschil in geluk tussen verliefden en niet-verliefden zelfs groter dan in andere landen: Liefde leidt vooral in ons land tot uitzonderlijk geluk.
Het tweede onderzoek waarin Ruut veenhoven onderzoek doet naar de betekenis van geluk voor de liefde bevestigd dit(3). Het verschil waarin blijkt dat mensen met een relatie gelukkiger zijn dan zonder een relatie is waarschijnlijk een gevolg van twee effecten: liefde bevorderd geluk, en geluk schept ook meer kans op liefde. Directe effecten van liefde op geluk:
– Plezier van de partner. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de evidente voordelen van het
liefdesleven, ‘aandacht’, ‘gezelligheid’, ‘verzorging’ en ‘seks’.
– Maatschappelijke bevoordeling. Als een bijkomend voordeel van de liefde wordt wel
genoemd dat koppels in onze maatschappij systematisch bevoordeeld worden boven
alleenstaanden.
– Sociale etikettering. Een variant van het bovenstaande is dat de maatschappelijke
bevoordeling van het huwelijk zich ook uit in een gunstiger beeldvorming over mensen die
met een geliefde door het leven gaan.
– Publieke waardering. Dit zou leiden tot een grotere innerlijke zelfaanvaarding en daarmee
tot meer geluk.

Jan Auke Walburg schrijft in zijn boek Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk(4) het volgende: Relaties zijn de basis van geluk en zonder persoonlijke en vertrouwde contacten met anderen is geluk moeilijk denkbaar. Kennelijk is dit zo’n fundamenteel kenmerk van de mens en diepgeworteld in onze biologie en altijd al van belang geweest voor onze overleving, dat deze verbindingen heel belangrijk zijn en ons diep bevredigen. Mensen willen ander mensen dicht bij zich in familie, vriendschappen, liefde en huwelijk. Naarmate dit duurzamer is, brengt het meer geluk en welbevinden. Een levenslange verbinding geeft het hoogste welbevinden. Dit stuk bevestigd dus samen met de onderzoeken van geluksprofessor Ruut Veenhoven dat Liefde erg belangrijk is voor het vinden van geluk. Dit alles lijkt wel genoeg om aan te nemen dat liefde nodig is voor geluk, maar toch zijn hier meer onderzoeken naar gedaan.
Het CBS vond het ook waard om een bevolkingsonderzoek te doen. Het bevolkingsonderzoek van het CBS heeft net als Ruut Veenhoven ook onderzoek gedaan naar het geluk bij samenwonenden en alleenstaanden. Dit onderzoek(5) geeft ook aan dat samenwoners gelukkiger zijn dan alleenstaanden. Uit dit onderzoek komt ook nog aan de orde dat samenwoners gezonder zijn dan alleenstaanden. Het zal je dan ook niet verbazen dat samenwoners langer lijken te leven dat alleenstaanden. Dit betekend dus dat er waarschijnlijk niks zo goed is voor onze gezondheid als een goeie relatie. Dit is ook niet zo gek als we kijken naar het menselijk lichaam(6).
Als we namelijk naar het menselijk lichaam kijken zien we dit ook terug. Het is namelijk zo dat als men verliefd is maken de hersenen hormonen en neurotransmitters aan. Neurotransmitters zijn moleculen die signalen afgeven tussen de zenuwcellen en het zenuwstelsel. Dit zorgt voor adrenaline wat een enorme hoeveelheid energie geeft, noradrenaline wat een sterke opwekkende werking heeft , dopamine wat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en Endorfine wat zorgt voor een gevoel van geluk. Dit bewijst dus dat je erg gelukkig en blij word van verliefdheid en de liefde. Liefde bevordert het geluk al helemaal als de liefde ook nog eens wordt beantwoord door jou minnaar of minnares. Als dit niet het geval is wordt je een beetje ongelukkig en sterft het verliefdheidsgevoel langzaam af, en stopt ook langzaam de aanmaak van de hormonen.

Kortom: Men kan er niet om heen dat het effect van liefde op geluk erg groot is. Het is bewezen dat als men liefde ervaart, men zich gelukkiger voelt. Daarnaast kunnen we ook niet om de biologie heen. We weten dat er stofjes aangemaakt worden als we verliefd zijn. Deze stofjes die gemaakt worden in de hersenen bevorderen het geluk. Men kan dus niet anders zeggen dan dat liefde nodig is voor het ‘echte’geluk.

Geschreven door Elina Jagersma

Bronnen:
(1)http://www.meninwereld.nl/liefdeengelukinonsleven/liefdeengelukinonsleven.html
(2)http://www.readersdigest.nl/geluksprofessor
(3) http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1980s/89h-fulln.pdf
(4) Walburg, J.A. (2010). Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk
(5) http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/E577EC62-CCEF-40DD-9087-C74E9B1801E0/0/b150301.pdf
(6) http://www.scholieren.com/werkstukken/33494

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten. Bookmark de permalink .

4 reacties op een gelukkige liefde of liefdevol geluk

 1. Ellen Wouda zegt:

  Een pakkende titel, een heel leuk onderwerp en mooi beschreven, Elina!

  Groetjes Ellen Wouda

 2. Ilona Cuperus zegt:

  Ben het helemaal met Ellen eens, de titel is heel pakkend. Was helemaal nieuwsgierig naar je artikel. Goed beschreven, en het stukje biologie voegt zeker wat toe aan je blog.
  Goed gedaan!

 3. Door het lezen van dit artikel, kun je er niet omheen, geluk heb je nodig in het leven. Het is ook mooi om te lezen dat je moet investeren in geluk, je moet er wel wat voor doen.
  Mooi artikel Eline!

  Groet Janny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s