Heeft interactie met de omgeving invloed op je geluk?


 Ik ben benieuwd of de contacten die ik onderhoud ook van invloed zijn op mijn geluk? De kernvraag is hoe het geluk van mensen wordt beïnvloed door de interactie die mensen hebben met hun omgeving. De laatste jaren heeft in de maatschappij, individualisme een grote rol gespeeld. Iedereen was verantwoordelijk voor zichzelf. Maar kan de mens alleen verantwoordelijk voor zijn eigen geluk?

 Jan Auke Walburg (2008) geeft aan in het boek ‘Mentaal vermogen investeren in geluk’, dat een Amerikaans onderzoek, onder studenten heeft bevestigd dat er een relatie is tussen geluk en sociale contacten. In het onderzoek werden de 10% van de meest gelukkige studenten vergeleken met een gemiddeld gelukkige en niet gelukkige studenten. Er kwam naar voren, dat de zeer gelukkige studenten onderscheidden zich niet in zaken zoals sporten of het doen van andere leuke dingen. Maar wel op het gebied van relaties. De zeer gelukkige studenten waren extravert, zeer sociaal en hadden sterkere sociale en romantische relaties dan de andere studenten.

 Niet alleen Jan Auke Walburg, maar ook de Amerikaanse onderzoekers Nicolas Christakis en James Folerw (2010) zijn hier in hun boek ‘Vonnected!’ over eens dat niet alleen onze directe relaties invloed hebben op ons leven, maar ook onze buren, familieleden, vrienden en collega’s en volgens hun zelfs vrienden van vrienden, die we waarschijnlijk nog nooit hebben ontmoet.

Uit hun onderzoek kwam naar voren dat met een directe vriend die gelukkig is, wij zelf 15% meer kans om zelf ook blij en tevreden te zijn. En daar houdt het niet op; een gelukkige vriend-van-een-vriend geeft ons 10% meer kans op dagelijks geluk, en bij een gelukkige vriend-van-een-vriend-van-een-vriend is nog steeds 6%. Dit uit zich ook in de geografische afstand die we hebben tot onze vrienden: vooral de personen die binnen een mijl van ons vandaan wonen verhogen onze kans op geluk.

 Maar doordat het een digitale tijdperk is, waar wij in leven, zijn er niet alleen contacten waar mensen fysiek aanwezig zijn, maar speelt zich ook voor een deel digitaal af. In het onderzoek van ‘de invloed van online en offline sociale relaties op ons leefritme en geluk’ uitgevoerd door Leefrite Kenniscentrum (2009) toont aan dat niet het aantal vrienden op zich niet bijdraagt tot geluksperceptie, maar doet de hoeveelheid tijd die we spenderen aan sociale netwerken dit wel. De uitkomst is, dat de kwaliteit van de online sociale contacten belangrijk zijn, niet de kwantiteit. Maar liefs 26,4% van de mensen met een groot geluksgevoel is tenminste een uur per dag bezig met sociale netwerksites en 20,7 voor de minder gelukkige mensen. Het zijn vooral jongeren (15 – 24 jaar) die het meest actief zijn.

 Maar ook de contacten die een gezin onderling heeft, heeft volgens Marion Duimel in het stuk Tieners en geluk: liever een leven online dan een gezinsleven? (2007). Zij geeft aan dat het belang voor kinderen van sociale activiteiten met hun ouders moeilijk te ontkennen valt. En dat uit onderzoek is gebleken dat tieners die weinig samendoen met hun ouders, minder gelukkig zijn dan tieners die wel frequent met hun ouders eten, praten en televisiekijken.

 De conclusie is hoe individualistisch de maatschappij is, de mensen van elkaar afhankelijk blijven elkaar ten aanzien van het eigen geluk. De mens blijft een afhankelijk van zijn medemens. De interactie met de omgeving en geluk, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Weinig tot geen interactie met de omgeving, een mens ongelukkig maakt. Ons geluk wordt zelfs beïnvloed door mensen die we niet eens kennen. Dit betekend ook dat wij, ieder voor zich, ook een grote invloed hebben op het geluk van anderen. En dat we de wereld in ons eentje een stukje positiever kunnen maken.

Angelina Veld

Bronvermelding:

 • J.A. Walburg: Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk. Nieuw Amsterdam 2009.
 • N. Christakis en J. Fowler: Connected!. 2010.
 • Internet (z.d) onderzoek: de invloed van online en offline sociale relaties op ons leefrite en geluk uitgevoerd door Leefrite Kenniscentrum (2009)
 •  SCP-nieuwejaarsuitgave 2007: Sociaal en CultureelPlanbureau, Den Haag 2007: Marion Duimel;  Tieners en geluk: liever een leven online dan een gezinsleven?
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Heeft interactie met de omgeving invloed op je geluk?

 1. rens zuiderbaan zegt:

  hoi Angelina,

  Ik heb je blog gelezen.
  Het viel me op dat de zinnen niet allemaal goed lopen, soms mist er bijvoorbeeld een woord, hierdoor is het artikel voor mij lastiger om te lezen.

  groetjes Rens

  • Keiffer zegt:

   · Ooh, those look really comfy! Might have to check em out. I am definitely an online shopper, it’s just so darn convenient and the range is endless. I’ve had more good exrneiepces than bad, so no plans on traipsing around a shopping centre again anytime soon

 2. Tina Bergsma zegt:

  Mooie blog!! Het is te zien dat je er veel tijd en energie in hebt gestoken!

 3. Loïs Knol zegt:

  Hoi Angelina,
  Je onderwerp sprak mij aan, passende titel. Je hebt het format mijns inziens op de juiste wijze gehanteerd en je hebt gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Wat ik graag in dit blog had willen teruglezen is de andere kant van de medaille. Hiermee bedoel ik dat je ook een alinea had kunnen besteden aan of en zo ja hoe de interacties met de omgeving het geluk kunnen remmen. Je hebt nu de onderzoeken beschreven die jouw (vraag)stelling bevestigen. Wat betreft je schrijfstijl sluit ik me bij Rens aan. Hier en daar missen er worden of lopen de zinsconstructies vreemd, waardoor men het mogelijk anders kan interpreteren. Bijvoorbeeld in alinea 5 van het middenstuk begin je met ‘maar’ dat het signaalwoord voor een tegenstelling of een ontkenning betreft, terwijl je in die alinea juist een onderzoek beschrijft die bevestiging geeft van het voorgaande. Hopelijk heb je iets aan mijn feedback.
  Groetjes, Loïs.

 4. Gerbrig zegt:

  Hey Angelina,

  Een mooi artikel! Vooral de conclusie vind ik heel sterk. De laatste twee zinnen (Dit betekend ook dat wij, ieder voor zich, ook een grote invloed hebben op het geluk van anderen. En dat we de wereld in ons eentje een stukje positiever kunnen maken.) vind ik goed. Je wijst er op dat niet alleen anderen óns gelukkig maken, maar dat wíj anderen ook weer gelukkig kunnen maken, dit bood mij ook weer een nieuwe invalshoek. Het gaat om geven en nemen.
  Wellicht had je nog een bron kunnen vinden die het tegendeel beweert en dat je niet alleen anderen nodig hebt om gelukkig te worden, voor meer perspectief. Maar misschien bestaan zulke onderzoeksuitkomsten niet eens;-). Al met een sterk artikel!

  Groetjes,
  Gerbrig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s