Voldoende inkomen garantie voor geluk?


Er zijn verschillende factoren die meespelen aan geluk. Dit is eigenlijk niet los van elkaar te zien.
Toch heeft de ene factor wat meer invloed dan het andere.
Mensen roepen altijd: Als ik geld zou hebben, zou ik veel gelukkiger zijn dan nu!
Maar geld maakt niet gelukkig, is het spreekwoord.
Hoe zit dit nu precies?
De laatste jaren is er regelmatig onderzoek gedaan vanuit de psychologie en sociologie over geluk en welbevinden. In dit artikel gaan we bekijken wat deze onderzoeken ons leert over de relatie tussen voldoende inkomen en geluk.

Uit een serie onderzoeken om vast te stellen of geld weg geven voor meer geluks gevoel zorgt, door Elizabeth Dunn, Lara Aknin en Michael Norton (De eerste twee zijn psychologen uit Canada, Norton is een marketingdeskundige in Boston, Verenigde Staten) (1) is gebleken dat hoewel het inkomen is gestegen in de jaren, mensen er niet gelukkiger op geworden zijn. Uit dit onderzoek blijkt vooral dat geld weggeven gelukkiger maakt, dan hetzelfde bedrag aan zichzelf uit te geven. Dit komt vooral omdat mensen het geld aan zichzelf uitgeven.

André van Hoorn (2) doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de relatie tussen economische groei en subjectief welzijn. Volgens hem maakt geld wel degelijk gelukkig. In ieder geval voor een tijdje. Ook als je niet onaardig verdient en je financieel niet onderdoet voor de buren, blijft het voor je geluk belangrijk dat je inkomend groeit. Over het algemeen zijn mensen met hogere inkomens gelukkiger dan mensen met lagere inkomens. Erop vooruitgaan is een idee dat mensen hoe dan ook waarderen. En stilstand ervaren we als achteruitgang, blijkt uit onderzoek. Voor ons geluk moeten we dus blijven streven naar meer. Als alle basisbehoeften vervuld zijn, gaat het er voor je welbevinden vooral nog om dat je minstens even rijk bent als en liefst wat rijker dan je buurman of je broer. Daar word je misschien niet direct gelukkiger van, maar je wordt wel iets ongelukkiger als het andersom is. Maar mensen die door geldgebrek niet mee kunnen doen met wat de norm is, zijn wel degelijk minder gelukkig vanwege geld.

Een studie door Jordi Quoidbach (3) aan de Universiteit van Luik wees uit dat geld hebben de kunst van het genieten in de weg staat. Daarnaast stelde hij ook vast dat er een verband bestaat tussen rijkdom en geluk. ‘Wie veel geld heeft, heeft een iets hoger geluksgevoel, omdat hij zich bepaalde dingen kan veroorloven. Maar de impact van het niet kunnen genieten is groter en ondermijnt de positieve effecten van rijkdom op het geluk’, aldus de doctoraatsstudent.
Hij ontdekte dat de gedachten aan geld al voldoende is om minder te genieten.

Onlangs bleek uit een enquête van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University in het blad van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen (4) dat de meeste nieuwe rijken weinig gekke dingen met hun geld doen, dat stelt Rob Haringsma Positief psycholoog (5) van het Instituut voor Positieve Psychologie vast. De man die vorig jaar 27,5 miljoen won, woont nog steeds in hetzelfde huis, rijdt dezelfde auto en heeft dezelfde baan. Het bleek dat de mensen direct na het winnen van de loterij wel degelijk veel gelukkiger waren. Na verloop van tijd nam dit echter weer af en op den duur zaten ze weer op het geluksniveau dat ze voorheen hadden. Het effect van het winnen van een loterij duurde ongeveer twee jaar. Veel mensen hebben de overtuiging dat het belangrijk is om een baan te hebben waar veel geld mee te verdienen is. Wie veel geld verdient is immers gelukkig. Uit onderzoek blijkt echter dat het werk op zich veel meer bijdraagt aan ons geluk dan het geld dat we ermee verdienen. We doen er dan ook verstandig aan om vooral op zoek te gaan naar werk dat ons leuk lijkt en waar we goed in zijn. Bij dat werk is de kans namelijk het grootst dat we er gelukkig van worden. Een mooie bijkomstigheid is dan natuurlijk dat we vaak goed zijn in werk waar we plezier aan beleven. En goed werk levert over het algemeen voldoende op om in je primaire levensbehoeften te voorzien.

Netwerk Vlaanderen (Zij promoten het mens- en milieuvriendelijk omgaan met geld en streven naar een eerlijke, rechtvaardige samenleving) (6) deed een steekproef Geld en Geluk. Zij vroegen ruim 100 bezoekers wat volgens hen de relatie is tussen geld en geluk. 33% van de ondervraagden denkt wel degelijk dat geld gelukkig maakt. Dit terwijl maar liefst 49% van de ondervraagden aangeeft al eens heel erg gelukkig geworden te zijn van geld.Tweederde van onze bezoekers mag het dan zijn eens geweest met de gedachte van schrijver Richard Layard(7). Zijn stelling Geld maakt mensen alleen gelukkig als zij er meer van hebben: meer geld dan anderen of meer geld dan in het verleden werd door weinig van hen onderschreven.

Het ligt dus allemaal wat ingewikkelder dan men in eerste instantie zou denken. Het geluk heeft verschillende factoren dus enerzijds een goed inkomen, anderzijds ook werk waarin voldoening in is. Alleen de staatsloterij winnen, zorgt voor 2 jaar geluk, daarna zakt dit weer weg. Voorzien in de basisbehoefte is noodzakelijk voor duurzaam geluk, maar daarna blijven mensen toch altijd zoeken naar meer welbevinden. Het hebben van geld zorgt dan voor meer mogelijkheden om te genieten, maar aan de andere kant staat het hebben van veel geld ook het genieten in de weg.

Geschreven door Ellen Wouda.

Bronnen:
(1) http://www.inspirerendleven.nl ‘Spending money on others promotes happiness’, Science: Elizabeth Dunn, Lara Aknin en Michael Norton. 20-11-2010
(2) http://www.kennislink.nl/publicaties/geld-maakt-wel-gelukkig-zolang-het-maar-groeit
Andre van Hoorn 19-11-2010

(3) http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G2D2RU5K7 Jorn Quoidbach 20-11-2010

(4) http://www.metronieuws.nl/algemeen/geld-maakt-gelukkig-tot-58-000-euro/xlkjif!pXaHjyUeHPPfbWyZuP5UIQ/ Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton; wetenschappers aan de Princeton University 17-12-2010

(5) http://www.ivpp.nl/geluk/geluk-en-geld/
Instituut voor Positieve Psychologie; Positief Psycholoog Robert Haringsma 19-11-2010
(6)http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=view&id=835&Itemid=296 Netwerk België 20-11-2010

(7) “Waarom zijn we niet gelukkig”, Richard Layard, Olympus, 4e druk / 2009
ISBN-13: 9789046702284

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geld en inkomen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Voldoende inkomen garantie voor geluk?

 1. -JC- zegt:

  Nou, en dan kan ik hier ook weer wat van zeggen, maar ik begin het gevoel te krijgen dat ik een buitenbeentje ben. Ik koos ervoor om minder te werken, dus minder geld te verdienen, zodat ik meer tijd had voor andere zaken. En dat maakt me gelukkig, niet de financiële verantwoordelijkheden die ik op me genomen heb. Ik denk niet dat ik in een standaard pulletje val.

 2. Loïs Knol zegt:

  Hoi Ellen,
  Om te beginnen vind ik dat er een duidelijke structuur in je blogartikel zit. Je hebt het format mijns inziens op de juiste wijze gehanteerd. Je hebt tevens gebruik gemaakt van verschillende onderzoeken en verschillende invalshoeken over dit onderwerp. Je hebt de theorie over de hedonic setpoint in de vierde alinea van het middenstuk besproken, dit vond ik leuk te herkennen uit de theorie van het vierde college van positieve psychologie. Zelf vind ik jouw titel enigszins onduidelijk. Wat bedoel je precies met ‘voldoende’ inkomen? Is dat wanneer men in de primaire levensbehoeften kan voorzien of is voldoende inkomen in jouw optiek dat men zowel in de primaire als deels in de secundaire levensbehoeften kan voorzien?
  Ik hoop dat je iets aan mijn feedback zult hebben.
  Groetjes, Loïs.

  • Ellen Wouda zegt:

   Hallo Loïs,

   Dat de titel enigszins onduidelijk voor je was en het je deed nadenken over wat nu precies voldoende “inkomen” voor je was, was precies de bedoeling van mij.
   Bedankt voor je feedback!

 3. Loïs Knol zegt:

  Hallo Ellen,
  Ahaaa, nou helemaal goed! haha.
  Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s