Werk en geluk, hoe zit dat?


“Maakt werk gelukkig?’’ vroeg ik mijzelf af. Volgens velen maakt werk gelukkig, maar is dat wel zo? Kan werk mensen ook ongelukkig maken? In hoeverre heeft het verdiende geld hiermee te maken? Hoe zit het met de mensen die veel stress ervaren op het werk? En is er een verschil tussen het geluk van mannen en vrouwen met een baan? Er wordt tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan binnen de psychologie en sociologie naar de invloedsfactoren van welbevinden en geluk. In deze blog ga ik dan ook op zoek naar wat onderzoek ons kan vertellen en leren over de invloedsfactor werk.

Uit psychologisch onderzoek van Christopher K. Hsee[1] van de Universiteit van Chicago blijkt dat mensen die iets te doen hebben, zelfs nutteloze dingen, gelukkiger zijn dan mensen die stil zitten. Hij denkt dat de reden is waarom mensen zo hard werken, ligt bij het feit dat we overtollige energie hebben en luiheid willen voorkomen. Mensen houden ervan om bezig te zijn en doen dit het liefst in de vorm van nuttige dingen doen voor de samenleving.

In het boek Mentaal vermogen, investeren in geluk van J.A. Walburg[2] wordt gekeken naar de geluksfactor van werk. Volgens zijn boek is werk een belangrijke bron van sociale contacten, zelfvertrouwen en ontplooiing, daarnaast geeft het werk het leven structuur en zin. Overbelasting is één van de grootste problemen omtrent werk, de psychische problemen en stress die hier eventueel door ontstaan veroorzaken verzuim. Er is een wederzijdse relatie tussen werk en welbevinden, mensen die gelukkig zijn doen het goed in hun werk en dit goed doen bevordert weer het welbevinden. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Robbert E. Lane[3] van Yale University heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij gekeken is naar de factor geld in relatie tot werk en hoe mensen binnen de economie hier over denken. Het blijkt dat boven een bepaald minimum, een hoger inkomen weinig aan geluk bijdraagt. Iemand geniet meer van werkactiviteit dan van vrije tijd. Iets bereiken op je werk is een belangrijkere bron van geluk dan een hoge levensstandaard. Echter is de economische markt hier vrijwel niet op ingesteld. Veel mensen die in de economische sector werken kunnen niet met het idee omgaan dat werk zelf belonend is en niet het geld dat hiermee wordt verdiend.

R. Layard[4] schrijft over het wel of niet hebben van een baan en de invloed hier van. Mensen verliezen hun baan, hierdoor daalt hun geluk vooral doordat hun eigenwaarde beschadigd wordt en doordat sociale contacten op het werkverloren gaan. Het dalen van het inkomen speelt geen grote rol in het dalen van geluk bij werkenden. Mensen die met pensioen zijn, zijn vaak gelukkiger dan werkenden, ook al zijn ze ‘werkloos’. Ze ervaren hun situatie als een welverdiende rust. Socioloog Ruut Veenhoven[5] kijkt naar andere factoren op het werk die geluk zouden kunnen beïnvloeden. Uit zijn onderzoek blijkt dat tussen hoger opkomen op het werk en geluk geen verband is. Om werkplezier te ervaren is werk doen dat bij je past al genoeg. Overwerken maakt mensen ongelukkig, terwijl we van vrijetijdsbestedingen juist gelukkiger worden en vervolgens weer gelukkiger op het werk zijn. Er is een zwakke relatie tussen geld en geluk, boven een modaal inkomen (€2300,-) maakt meer geld nog amper gelukkiger.

De relatie tussen werk en geluk wordt op een hele andere manier belicht door Gonneke Willemsen[6], biologisch psychologe. Zij doet onderzoek naar het geluk van de werkende vrouw. Alhoewel het onderzoek nog niet geheel afgerond is kan zij hier al het één en ander over vertellen. Werkende moeders komen in hun vrije tijd minder tot rust van hun werk dan mannen. Daarnaast worden vrouwen niet ongelukkiger van een fulltime baan ten opzichte van een parttime baan. Vrouwen in Nederland hebben een grote keuze vrijheid en daarom zullen vrouwen met een fulltime baan hier ook bewust voor gekozen hebben.

Dus werk maakt in de meeste gevallen gelukkig, maar niet altijd. Sommige factoren die te maken hebben met werk, maakt mensen ook ongelukkig. Overbelasting op het werk maakt mensen gestrest en soms ontstaan er psychische problemen waardoor mensen ongelukkig worden. Er is een zwakke relatie tussen geld en werk, maar hij bestaat wel. Daarnaast is er een wederzijdse relatie tussen werk en welbevinden. Mensen die in eerste instantie ongelukkiger zijn zullen het ook slechter doen op hun werk.

Kortom het gaat niet zozeer om het soort werk dat je doet maar het gaat er om dat je een zinvolle invulling van je leven hebt, dit geeft structuur en voldoening. Kun je iets op je werk bereiken, jezelf ontplooien en sociale contacten opbouwen? Dan brengt werk jou geluk!

Geschreven door Femke Politiek

 


Bronvermelding

[1] Hsee C.K. (29 juli 2010). To Make One Happy, Make One Busy. Science daily.
[2] Walbrug J.A. (2008). 7 Werk en 14 Gelukkig in je werk. Mentaal vermogen, investeren in geluk. (pp. 94-108, pp. 200-212). (4e druk). Amsterdam: Nieuw Amsterdam uitgevers.
[3] Lane R.E. (1992). Work as “Disutility” and Money as “Happiness:” Cultural Origins of a Basic Market Error. The Journal of Socio-Economics. 21 (1), 43-64.
[4] Layard, R. (2005). Happiness. The Penguin Press. New York.
[5] Decorte S. (1 oktober 2010). Werk is ook niet alles. Psychologie magazine. P. 28.
[6] Pek A. Raaijmakers S. (1 maart 2010). Het geluk van de werkende vrouw. Psychologie magazine. P. 84.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Werk en geluk, hoe zit dat?

  1. -JC- zegt:

    Ik ben gelukkig dat ik werk heb. Maar mijn werk maakt niet gelukkig. De mensen met wie ik werk (niet de collega’s maar de opdrachtgevers) maken me ook gelukkig, voor hen doe ik het.
    En je kunt er zoveel onderzoekers op loslaten als je wilt, ik denk dat het voor ieder mens anders is, het gaat namelijk om de nuancering van je beleving en niet om de generalisatie.

  2. Ilona Cuperus zegt:

    Zeer verhelderend artikel, vind vooral je eerste alinea echt een eyeopener. Had het nog nooit zo bekeken dat mensen die veel werken luiheid willen vermijden. De rest van het artikel ook helder en duidelijk te lezen. Goed gedaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s