GELD VERGROOT GELUK


GELD VERGROOT GELUK

Geld opent de poort naar de consumptie van goederen en diensten die ons gelukkig maken. Ik vraag me af of geld ons mensen daadwerkelijk gelukkiger maakt. Zo kent iedereen het bekende spreekwoord ‘geld maakt niet gelukkig’. Maar het hebben van geen of weinig geld is ook weer niet goed. In welke mate maakt geld ons dan wel gelukkig? Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de connectie tussen geld en geluk. Veel theoretici en onderzoeken zijn de revue al gepasseerd. In dit artikel zal ik een aantal theoretici en onderzoeken met elkaar vergelijken om te bepalen in hoeverre geld ons geluk bepaalt.

De theorie van het Hedonisme1 stelt dat je gelukkig wordt van meer prettige gevoelens. Bijvoorbeeld door meer wijn te drinken of door in dure auto’s te rijden. Het resultaat is volgens deze theorie vaak maar van korte duur. Daardoor lijkt iemand die een hedonistische levensstijl heeft, vaak op een hamster in een tredmolen. Hij moet voortdurend geld verdienen en meer leuke dingen doen om gelukkig te blijven. De eerste keer is de skivakantie namelijk nog heel bijzonder, maar de derde keer is het gewoon en wil je minimaal uit een helikopter op de piste gedropt worden om nog enigszins onder de indruk te raken. Hoewel sommige mensen dit patroon lang vol kunnen houden, is het een kwetsbare manier van geluk. Er hoeft maar een economische of een persoonlijke tegenslag te zijn en er wordt te weinig geld verdiend om het geluk gaande te houden. André Hoorn2 (junior-onderzoeker economie) doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de relatie tussen economische groei en subjectief welzijn. Volgens hem maakt geld wel degelijk gelukkig. In ieder geval voor een tijdje. Bewoners in landen met een hoog Bruto Binnenlands Product (BBP) peer hoofd van de bevolking zijn gemiddeld meer tevreden met hun leven dan inwoners van arme landen. Toch is het geluk in de rijker geworden landen niet toegenomen. Het is gelijk gebleven, hoe dat kan weet André Hoorn niet. Over het algemeen zijn mensen met hogere inkomens gelukkiger dan mensen met lagere inkomens.

De World Poll van Gallup3 peilde in 130 landen naar de tevredenheid van mensen met hun leven, op een schaal van nul tot tien. Uit de poll blijkt dat de meeste mensen in rijke landen (VS, Europa, Japan en Saoedi-Arabië) tevreden zijn met hun leven, in tegenstelling tot inwoners van arme landen (meestal Afrika). De uitslagen van het onderzoek World Poll van Gallup worden bevestigd door een survey van Ipsos4 waarbij de 20 gelukkigste landen (Nederland op 1 en China op 20) op rij worden gezet. Meestal relateren mensen hun toekomstig geluk ook naar de economische verwachtingen van het land. Chinezen zijn best ontevreden met hun huidige situatie, maar zijn er optimistisch over de toekomst. Dat geldt ook voor Indiërs en Russen. Omgekeerd is de situatie in Frankrijk, Duitsland en Italië waar men tevreden is met de huidige situatie, maar bekommerd is over de toekomst. De poll peilde ook naar de gemoedstoestand van wat de elite binnen een land wordt genoemd. Het gaat dan om zakenlui en politici. Hun tevredenheid staat in arme landen in schril contrast tot de gemoedstoestand van de gewone bevolking.

Volgens Ruut Veenhoven5 hebben mensen spannende en uitdagende bezigheden nodig. Ruut Veenhoven is hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij doet al jaren onderzoek naar geluk en heeft de grootste database met gegevens over geluk ter wereld. De economie biedt die uitdagende bezigheden in belangrijke mate. Ook als mensen hun natje en hun droogje hebben, zullen ze blijven werken, stelt Ruut Veenhoven. Rivaliteit is in dit geval juist goed, mensen worden er gelukkig van. Werken is hun sport geworden. Boven een modaal inkomen van € 2300 maakt meer geld nog amper gelukkig.  Volgens de Behoefte-theorie6 (Universiteit Leiden) zijn mensen tevredener met hun leven naarmate ze beter in staat zijn hun behoeften te bevredigen. Zoals een loonstijging van 800 naar 1600 euro in de maand. Je hoeft hierdoor minder op de kleintjes te letten en er is meer ruimte om leuke dingen te gaan doen zoals uit eten gaan of een film pakken.

Als ik kijk naar de meningen van theoretici en uitslagen van onderzoeken, concludeer ik dat geld wel degelijk geluk vergroot. Zo blijkt dat mensen in de rijkere landen over het algemeen gelukkiger zijn dan mensen in armere landen (op enkele uitzonderingen na). Enerzijds is het zo dat mensen gelukkiger worden als ze meer geld te besteden hebben. Anderzijds blijkt ook dat mensen in sommige landen ook gelukkig kunnen zijn terwijl ze niet rijk zijn. Dit gaat om landen als Costa Rica en Venezuela. Omdat er in landen als Costa Rica en Venezuela die niet tot de rijkste landen behoren, mensen wel gelukkig zijn blijkt dat geld niet het enige middel is om gelukkig te worden. Dat wordt versterkt door een land als Japan. Mensen zijn in het verleden alleen maar rijker geworden, maar niet gelukkiger. Ik denk dan ook dat geld tot op zekere hoogte gelukkig maakt, vooral op korte termijn. Geluk wordt in mijn optiek verder bepaald door het land waarin je leeft, sekse, relaties, godsdienst, gezondheid, leeftijd, etniciteit en sociaal leven.

Kortom, geld is één van de vele factoren die een mens gelukkig kan maken. Meer geld is de poort om meer te realiseren. Te veel geld dwingt mensen om de lat hoger te leggen waardoor een gelukkiger gevoel meer tijdelijk van aard is.

Richard Greven

Bronvermelding

1Haringsma, R. (z.d.) Geld en Geluk. Geraadpleegd op 26 november 2010, van http://www.ivpp.nl/geluk/geluk-en-geld/

2Hoorn, A. (19 december 2007) Geld maakt wel gelukkig – zolang het maar groeit. Geraadpleegd op 26 november 2010, van http://www.ru.nl/fm/actueel/nieuws/@683286/andre_van_hoorn_over/

3 en 4Internet (16 juli 2007) Waarom geld wel gelukkig maakt. Geraadpleegd op 26 november 2010, van http://www.express.be/joker/nl/platdujour/waarom-wel-gelukkig-maakt/86555.htm

5Internet (11 juni 2007) Geraadpleegd op 3 december 2010, van http://www.express.be/joker/nl/platdujour/als-niet-gelukkig-maakt-waarom-werken-dan-hard.htm?CFID=23441932&CFTOKEN=56096498

6Schyns, P (z.d.) Geld en Geluk. Geraadpleegd op 26 november 2010, van http://www.dehelling.net/artikel/607/

Overige bron

Walburg J.A (2008). 5. Geld. Mentaal vermogen, investeren in geluk (pp. 74-81). (4e druk). Amsterdam: Nieuw Amsterdam uitgevers.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geld en inkomen. Bookmark de permalink .

3 reacties op GELD VERGROOT GELUK

 1. p zegt:

  hallo richard,

  ik vind dat je een mooi en duidelijke blog hebt geschreven.
  ik zie dat je veel bronnen hebt gebruikt in je blog en die komen duidelijk naar voren.
  ik heb het zelfde onderwerp als jou maar ik had niet gevonden dat nederland op 1 stond van gelukkigste landen van world poll.

  groetjes petra

 2. Nynke Hoekstra zegt:

  Hoi Richard,

  Ik heb je blog gelezen en vind het goed geschreven. Het is duidelijk en er zit een goede lijn in je blog. Ik kan mijzelf erin terug vinden als student, de ene keer financieel iets ruimer dan de andere keer. Toch word ik er op lange termijn niet veel gelukkiger van.
  Wat ik mij als laatst nog afvraag is hoe jij dit ervaart?

  Greetz Nynke

  • Unity zegt:

   I agree with the first comment, like how drunk can you get to where u voluntary put ur face up some random person’s butt!!! Nonetheless it is presleisc!!!!! I’m glad to see that ur not letting ur situation claim ur sanity. Keep pressing, my dear, keep pressing!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s