Liefde is niet alles, maar zonder liefde is alles niets


Liefde is een breed begrip. Liefde kan gericht zijn op familieleden, op de partner of op de kinderen. Geluk is iets dat juist meer zal worden als je het deelt met anderen. Een knuffel, omhelzing of een kus daar kun je alleen samen van genieten. Een belangrijk onderdeel van geluk is te kunnen genieten van de vreugde van iemand anders.

Als er helemaal geen liefde zou zijn dan is er volgens Ruut Veenhoven ook geen geluk. Hij legt dit uit met behulp van een voorbeeld. ‘De mens is een paardier. Sommige wezens houden het bij vluchtig contact, zoals de mug, andere wezens gaan langdurige relaties aan, zoals de zwaan. Of de mens. Dat heeft ook een evolutionaire achtergrond: onze kinderen zijn relatief lang afhankelijk van ons, en met twee ouders hebben ze een grotere overlevingskans. Happy singles bestaan, maar gemiddeld genomen zijn mensen mét een relatie ­gelukkiger dan mensen zonder een relatie.’

Uit tal van onderzoekingen in moderne westerse landen blijkt dat mensen met een liefdesrelatie gemiddeld gelukkiger zijn dan alleenstaande mensen. Alleenstaanden scheppen duidelijk minder plezier in het bestaan. Onder de alleenstaanden blijken gescheidenen meestal het meest ongelukkig, in relatieve onvrede op de voet gevolgd door verweduwden. De nooit-gehuwden scheppen nog het meest plezier in het leven, al blijken ook zij toch beduidend minder gelukkig dan samenwonenden. Deze verschillen zijn niet overal even sterk. Ze zijn het meest geprononceerd in de moderne westerse landen zoals Denemarken, Nederland en de USA. In Italië en Ierland bestaat momenteel nauwelijks verschil op dit punt (Veenhoven, 1983).

Een partner-relatie is nog steeds de beste sleutel voor geluk. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de KU Leuven. Maar voor bijna elk van de indicatoren stellen we vast dat diegenen met een relatie tevredener zijn dan diegenen zonder relatie. Dat geldt zowel in het algemeen, en meer specifiek in verband met gezondheid, familieleven, sociaal leven en seksuele relatie. Enkel met hun vrije tijd lijken alleenwonenden meer tevreden te zijn” Mensen in een relatie hebben gemiddeld iets meer vrienden, en ze hebben een intensiever contact met de familie(s), en ook dat draagt op zijn beurt weer bij tot het algemeen welbevinden. (Vanhoutte en Hooghe)

Uit een langlopend vervolgonderzoek in Duitsland komt naar voren dat partners het gelukkigst met elkaar zijn in de beginperiode van hun relatie. Daarna neemt het geluk langzaam af en na een jaar of tien is veel van de gelukswinst verloren gegaan.
Wanneer paren zichzelf terugtrekken in het ‘nucleaire gezin’, zoals Veenhoven het uitdrukt, wordt het er voor vrijgezellen niet echt gezelliger op. ‘Je ziet dat het verschil in geluksbeleving tussen vrijgezellen en stellen in de westerse maatschappij toeneemt. Het gaat dan wel om het verschil met gelukkig gehuwden. Als alleenstaande ben je altijd nog beter af dan in een slechte relatie.’
Toch blijven alleenstaanden een kwetsbare groep, vindt Veenhoven. ‘Vereenzaming blijft een risico, ondanks de opkomst van een bloeiende vrijgezellen-subcultuur. Het aantal zelfmoorden onder mannelijke alleenstaanden is met een factor twintig extreem hoog. Van oudsher beschermt het huwelijk tegen zelfdoding.’

Conclusie
Het ligt genuanceerd – Relatie tussen liefde en geluk
Uit elk onderzoek dat ik heb beschreven is gebleken dat er een relatie bestaat tussen liefde en geluk.
Aan de ene kant heb je de mensen met een partner, deze mensen zijn gelukkig als ze liefde kennen. Als partners bij elkaar blijven terwijl er geen liefde is, of ze gaan uit elkaar, dan vormen zij een groep die minder geluk kent. Aan de andere kant heb je de mensen die in een goede relatie zitten. Deze groep vormt een gelukkige groep mensen.

Ik kan concluderen dat je gelukkig wordt van liefde. Dit hoeft niet perse liefde te zijn van je echtgenoot, maar dit kan ook liefde zijn van je partner. Ook kinderen brengen geluk met zich mee.

Geschreven door: Welmoed Kamminga

Literatuur

Boeken:
Auteur, titel, uitgeverij, jaartal (J.A. Walburg: Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk. Nieuw Amsterdam, 2009)

Internet:
http://www.readersdigest.nl/geluksprofessor
http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1980s/89h-fulln.pdf
http://www.socialcohesion.eu/Persbericht%20welbevinden.pdf
http://www.xs4all.nl/~avroekel/pdf/liefde-f.pdf

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Liefde is niet alles, maar zonder liefde is alles niets

  1. Wat een herkenbaar gedeelte in het begin, is toch ook zo. Mensen zijn (over het algemeen) behoorlijk verliefd in het begin. En wanneer je verliefd bent kun je alles aan, is alles mooi, dus gelukkig! Ik vond het een boeiend stuk om te lezen, duidelijk hoe alle soorten relaties voorbij komen, of je nou alleen bent of samen. Helder!

    Groetjes Thushari.

  2. Allereerst een leuke en pakkende titel. Ik vond het een leuk stuk om te lezen en het las ook vlot. Je hebt alle aspecten van liefde en geluk behandelt en ook de verschillen en overeenkomsten hiertussen beschreven. De onderzoeken passen goed bij dit onderwerp en heb je er goed in verwerkt!

  3. Een Fries zegt:

    Voor zo’n stuk, waarin liefde centraal staat, vind ik de inhoud te rationeel overgebracht. Zeg maar te wetenschappelijk waardoor ik als lezer de interesse verlies omdat ik juist een gevoelsmatige kant verwacht. Daarnaast maak jezelf (vanuit je eigen gevoelsbeleving) geen ‘contact’ met het thema dat je beschrijft. Het lijkt ver van je af te staan, zo ook van de mensen die het zullen gaan lezen. Kortom, je beschrijft het goed (= rationeel), maar in je comclusie maak je geen contact met het onderwerp (= gevoelsmatig).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s