Wat is het verband tussen gezin en geluk?


De kernvraag die hier centraal staat is: zijn mensen met een gezin gelukkiger dan mensen zonder gezin? Dit is interessant omdat de westerse wereld steeds meer individualistisch wordt, in hoeverre is een gezin nog van invloed op het geluksgevoel? In dit artikel kijk ik wat onderzoek ons kan leren over het verband tussen gezin en geluk.

In Nederland worden de zogeheten leefsurveys gehouden. Uit onderzoek van Ruut Veenhoven (1987) komt door middel van representatieve steekproeven naar voren dat alleenstaanden ongelukkiger zijn. Het gemis van een partner en de belasting daarvan maken mensen ongelukkig. Omdat alleenstaanden ongelukkiger zijn vinden ze moeilijker een partner, waardoor hun situatie hetzelfde blijft.

In het onderzoek: Lessons from a new science (2005) door R. Layard komt naar voren dat er de laatste jaren meer kwantitatieve gegevens over geluk beschikbaar zijn. Hierbij wordt door middel van periodieke bevolkingsenquêtes mensen naar hun geluksgevoel gevraagd. Uit deze enquêtes blijkt dat géld gelukkig líjkt te maken, maar dat niet-economische factoren zoals liefde en gezin meer gewicht in de weegschaal legt. Het hebben van zekerheid is vooral een factor wat gelukkig maakt. Een partner kan hier een goede bijdrage aan leveren, zowel emotioneel als financieel.

Ruud Muffels van de Universiteit van Tilburg, Bruce Heady van de Melbourne University en Gert Wagner van de Technische Universiteit van Berlijn (2010) hebben door middel van interviews aangetoond dat geluksgevoel niet constant is in een mensenleven. Hiervoor analyseerden zij een survey dat al 25 jaar liep. In deze survey werd beweerd dat geluk in onze genen verankerd zit en een kwestie van persoonlijkheid is. Uit de analyse van Muffels, Heady en Wagner blijkt dat geluk het gevolg is van keuzes die we maken.

Carlton, A (2003) heeft onderzoek gedaan naar de combinatie van arbeid en gezin en wat de invloed hiervan is. Uit dit onderzoek van 2002 blijkt dat 45% van de mensen zich gelukkig voelt en 38% voelt zich zelfs uitermate gelukkig. Leeftijd, opleidingsniveau en het wel of niet hebben van een baan heeft geen groot effect. Wat wel een groot effect heeft, is het huishoudtype. Mensen die samenwonen of kinderen hebben zijn gelukkiger dan gemiddeld, alleenstaanden zijn volgens het onderzoek duidelijk minder gelukkig.

Volgens Ruut Veenhoven (1989) blijkt dat mensen met een liefdesrelatie gemiddeld gelukkiger zijn. Dit kan komen doordat een partner liefde, aandacht, verzorging en seks kan bieden. Ook lijk je er meer bij te horen als je een partner hebt. Denk maar eens aan alle belastingvoordelen die het biedt. Wanneer je er voor je gevoel bijhoort, vergroot dit het geluksgevoel. Wanneer je er niet bijhoort, kun je je minder gelukkig voelen waardoor je je ook zo gaat gedragen en geen partner kan vinden.

In het boek Mentaal vermogen (2009) staan een aantal onderzoeken beschreven. Een van deze onderzoeken betreft: “Does marriage make people happy, or do happy people get married”?, onderzocht door Stutzer A, Frey BS. De vertaling is: maakt het huwelijk mensen gelukkig of trouwen gelukkige mensen? Uit dit onderzoek komt naar voren dat het welbevinden en het samenleven met een partner sterk is. Getrouwde mensen zijn 30% gelukkiger dan niet getrouwde mensen. Redenen kunnen zijn dat een huwelijk veiligheid en zekerheid biedt. Ook kan het te maken hebben met selectie: gelukkige mensen hebben meer kans om te trouwen dan ongelukkige mensen.

De conclusie die uit bovenstaande onderzoeken naar voren komt, is dat geluk van vele factoren afhankelijk is. Geluk wordt niet bepaald door aanleg, maar vooral door keuzes. De kanttekening die hierbij gemaakt kan worden, is dat er ook bewust voor kan worden gekozen om alleenstaand te blijven. Niet iedere alleenstaande is dus per definitie ongelukkig. Toch blijkt dat mensen zich gemiddeld gelukkiger voelen als zij een relatie hebben, getrouwd zijn of kinderen hebben. Dit komt vooral door zekerheid, intimiteit, het kunnen delen van gevoelens, de aandacht en verzorging van en voor een ander.

Geschreven door Saritha Muis.

Bronvermelding

Veenhoven, R. (1987). Alleen leven en geluk, verhoogt onvrede met het bestaan de kansen om alleen te staan? Gedrag en gezondheid. Nr.15. Pp:107-117.

Layard, R. (2005). Lessons from a new science. Atlas.

Heady, B & Muffels, R & Wagner, G. (2010). Long-running German panel survey shows that personal and economics choices, not just genes matter for happiness. Van: http://uvtapp.uvt.nl/fsw/spits.npc.ShowPressReleaseCM?v_id=5248769996123390

Carlton, A. (2003). Gezocht: m/v voor gezin en arbeid. In: ministerie van de Vlaamse gemeenschap, Vlaanderen gepeild. Pp:311-344

Veenhoven, R. (1989). Wetenschappers over liefde. Internet z.d. van: http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1980s/89h-fulln.pdf

Walburg, J. (2009). Mentaal vermogen, investeren in geluk. Liefde, gezin familie en vriendschap. Nieuw Amsterdam.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten, Overige. Bookmark de permalink .

4 reacties op Wat is het verband tussen gezin en geluk?

 1. In elke alinea komt wel weer naar voren dat het hebben van partner/echtgenoot een gelukkiger gevoel geeft. Daar draait het ook om in dit artikel die je geschreven hebt.
  Ik vond het een helder en leesbaar artikel om te lezen, vooral je laatste zin is een mooie afsluiting.

  Groetjes Thushari.

 2. Hey Saritha,

  Leuk om te lezen dat we over dezelfde categorie hebben geschreven maar dat we allebei verschillende bronnen hebben gevonden die ons standpunt duidelijk maakt. Helder geschreven met een goede note aan het eind dat keuzes een belangrijke factor zijn en dat ook alleen zijn een keus kan zijn. Bedankt voor de interessante lees.

  Groetjes,
  Anita

  • Meadow zegt:

   Janeen, I don't think I will ever be there with teclhonogy. When my son was little, he taught me my current method: "Just go click, Mum." I've been stumbling around, clicking, ever since!

 3. Darrence zegt:

  I think you’ve just captured the answer peftcerly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s