Gezond gelukkig, gelukkig gezond


Als je gezond bent ben je dan gelukkig, ben je gelukkig als je gezond bent? Over deze vraag valt te twisten, een vraag waar verschillende meningen over zijn, waar iedereen anders over nadenkt.  Mensen hoeven niet gelukkig te zijn als ze gezond zijn, maar ze hoeven ook niet gezond te zijn als ze gelukkig zijn. Mensen met een chronische ziekte kunnen zich ondanks hun ziekte gelukkig voelen. Daarentegen kunnen er ook mensen zijn die wel gezond zijn, maar zich niet gelukkig voelen. Hoe zit de relatie tussen gezondheid en geluk in elkaar?

Uit de Gallup Millennium World Survey (2005) blijkt dat mensen een goede gezondheid zien als belangrijkste bron van geluk. Gezonde mensen zijn gelukkiger dan ongezonde mensen. Toch valt uit de Gallup Millenium World Survey naar de relatie tussen gezondheid en geluk vooral op dat de samenhang veel zwakker is dan men zou verwachten. Mensen blijken vaak goed om te kunnen gaan met zelfs structurele en soms ernstige gezondheidsproblemen wat te verklaren valt door neerwaartse vergelijking adaptatie(gewenning) of ‘emotional coping’. Ook zou het kunnen zijn dat de ziekte leidt tot spirituele verdieping of hechtere relaties en in dit verband spreken psychologen van een ‘posttraumatische groei’.

Uit het onderzoek van M.H. Kwekkeboom en C.M.C. van Weert (2008) blijkt dat de invloed van de levenshouding op het ervaren geluk overeind blijft als gekeken wordt naar de relatie tussen tevredenheid met de diverse levensdomeinen en geluk. De invloed van de tevredenheid met de gezondheid op het geluk van mensen met chronische psychiatrische problematiek, in combinatie met de uitkomsten over de gezondheidstoestand zelf, is aanleiding om in de zorg aan deze groep meer aandacht te geven aan dit levensdomein. Een betere gezondheid zal vervolgens naar verwachting ook leiden tot een grotere deelname aan activiteiten buitenshuis. Het belang van de ondersteuning vanuit het sociale netwerk – en daaraan gerelateerd de mate waarin deze ondersteuning voorziet in de behoefte – voor het ervaren geluk van deze groep, is aanleiding om in de hulpverlening meer aandacht te geven aan de ondersteuning van het sociale netwerk bij het geven van hulp.

Onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tussen geluk en gezondheid. Dat is een belangrijke conclusie uit het rapport ‘Gezond Geluk’(2006). De auteur Prof. dr. Ruut Veenhoven stelt dat dit deels komt doordat gezondheid bijdraagt tot geluk, maar vooral omdat geluk bevorderlijk is voor gezondheid. De mate waarin iemand voldoening in het leven schept enerzijds afhankelijk is van diens levenssituatie en anderzijds van diens levensvaardigheden. Bij de levensvaardigheden gaat het deel om storingsvrij functioneren. Er is een duidelijk verband tussen geluk en gezondheid. Met lichamelijke gebreken valt overigens beter te

leven dan met psychische stoornissen. Relatief kleine stoornissen kunnen al veel bederven.

Uit het onderzoeksrapport van de gelukkigste onderzoeksgroep van de USBO: Joram Feitsma,

Marvin Kruin, Piter-Jan Goodijk, Oskar van de Vijver en Tomas Beerthuis blijkt dat gezondheid voor veel respondenten een kernwaarde is voor geluk. Wat opvallend is, is dat het bij het thema gezondheid vrijwel meteen ook over de gezondheid van anderen gaat. Zelfs als het gezin van en de respondent zelf geen gezondheidsklachten hebben, gaan zij door ziekte en ongezondheid van mensen uit de omgeving het begrip gezondheid meer waarderen. De gezondheid van anderen heeft dus ook een sterke invloed op het persoonlijk geluk van de respondent.
Kruin, et al. (2010), blijkt dat gezondheid voor veel respondenten een kernwaarde is voor geluk. Wat opvallend is, is dat het bij het thema gezondheid vrijwel meteen ook over de gezondheid van anderen gaat. Zelfs als het gezin van en de respondent zelf geen gezondheidsklachten hebben, gaan zij door ziekte en ongezondheid van mensen uit de omgeving het begrip gezondheid meer waarderen. De gezondheid van anderen heeft dus ook een sterke invloed op het persoonlijk geluk van de respondent.

Hans Achterhuis (2008) schreef het boek ‘De markt van welzijn en geluk’. Welzijn en geluk moeten net als ziekte en gezondheid wetenschappelijk bestudeerd worden. De manier waarop gezondheid bevorderd werd is doordat men de oorzaken van de ziekte leerde kennen. Dit kan door te proberen inzicht te krijgen in wat ongeluk veroorzaakt. Op deze manier kan gekomen worden tot bevordering van welzijn en geluk. Tegenwoordig is de pretentie van de preventieve dienstverlening wel dat men de optimale ontplooiing en het geluk van mensen bevordert.

De relatie tussen geluk en gezondheid is voor iedereen verschillend. Een positief gevoel, geluk, heeft een positieve werking op de invloed. Daarentegen staat wel dat de relatie tussen geluk en gezondheid het sterkst onder gemiddelde omstandigheden. Bij lichamelijke of psychische ziektes is de relatie tussen geluk en gezondheid zwakker. Bij mensen met chronische psychiatrische klachten is de tevredenheid met hun gezondheid van invloed op hun geluk. Een verandering in gezondheid maakt niet veel uit in het ervaren geluk. De gezondheid van anderen heeft invloed op het geluk van mensen. Gezondheid maakt mensen gelukkig en mensen zijn gelukkig met hun gezondheid!

Geschreven door Mirjam Braaksma

Bronvermelding

-Achterhuis, H. (2008). Geraadpleegd op 7 december 2010, van              http://www.digitalebibliotheek.be/tekst/acht007mark01_01/acht007mark01_01.pdf
– Internet (z.d.) Geraadpleegd op 7 december 2010, van http://www.gelukkigstewijk.nl/img/Onderzoek_gelukkigste_wijk.pdf
– Kwekkeboom, M.H., Van Weert, C.M.C. (2008) Meedoen en gelukkig zijn. Geraadpleegd op 7 december 2010, van http://www.scp.nl/dsresource?objectid=19763&type=org
– Prof.dr. R. Veenhoven(2010). Geluk in landen. Geraadpleegd op 7 december 2010, van http://publishing.eur.nl/ir/repub/asset/21068/binnenwerk%20maarten%20berg.pdf
– Veenhoven, R. (1999). Beeld van geluk in wetenschap en bellettrie. Geraadpleegd op 7 december 2010, van http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub2000s/2000h-fulln.pdf
– Walburg, Jan Auke. (2008)  Mentaal vermogen. Investeren in geluk. Amsterdam:     Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gezond gelukkig, gelukkig gezond

 1. Saritha zegt:

  Ik vind het een helder geschreven artikel. Geluk en gezondheid wordt van meerdere kanten bekeken. Verder vind ik het goed dat je meer dingen mee laat wegen zoals het onderscheid in lichamelijke gebreken of geestelijk of ongeneeslijke ziekten. Uit ervaring kan ik zeggen dat een ongeneeslijke ziekte niet persé ongelukkig hoeft te maken, vooral omdat de relaties hechter kunnen worden, heel mooi beschreven zo.
  Een punt van feedback is dat er in de alinea waar het over Marvin Kruin gaat, er een overlap zit in de geschreven tekst. Er staan twee keer dat gezondheid van anderen een sterke invloed heeft op het persoonlijk geluk, hierdoor dacht ik dat ik verkeerd aan het lezen was..
  Verder mooi en helder beschreven!

  Groetjes,
  Saritha

 2. Hey Mirjam,

  Goed uiteengezet en goed leesbaar stuk. Zoals Saritha al aangaf zat er een overlap in de tekst waardoor ik ook hetzelfde idee had van dat ik het verkeerd las. Dat zou je in de opmaak van je blog nog even kunnen veranderen zodat het nog beter wegleest. Dat de gezondheid van anderen zo’n impact heeft op je eigen geluk is een factor waar je niet snel bij stilstaat maar wel heel logisch is. Prima verwoord. Verder miste ik in het slotstukje volgens mij een ‘is’ – in de zin ” Daarentegen …omstandigheden.” Verder wond ik het een interessant stuk. Bedankt.

  Groeten,
  Anita

 3. Jannika zegt:

  Great post! My mind has been so bludgeoned with one cheap manger scene after another that I can become inoculated to the wonder of what really happened on that first Christmas morning. Thank you brother for the rer.mden.i-= Bill Foote´s last blog .. =-.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s