Veel mensen werken, de vraag is of we dat nou echt leuk vinden of omdat het noodzakelijk is.


Waarom werken we?

Veel mensen werken, de vraag is of we dat nou echt leuk vinden of omdat het noodzakelijk is.

En worden mensen ook echt gelukkiger als ze meer verdienen?

Jan Auke Walburg schrijft in zijn boek[1]; ongewild zonder werk zitten, is zonder meer rampzalig voor het welbevinden. Elke baan is beter dan geen baan.

Het is dan ook zo wanneer we zonder werk komen te zitten is het dagelijkse ritme weg. Men heeft geen reden meer om uit bed te komen, geen doel meer voor de dag, geen sociale gesprekken meer op de werkvloer en geen uitdagende leermomenten. Maar aan werkende mensen worden hoge eisen gesteld in termen van innovatie, flexibiliteit en werktempo. Het verbaast dan ook niet dat werkgerelateerde stress toeneemt en zo een steeds belangrijker oorzaak is van afwezigheid en ziekteverzuim.

In een artikel schrijft Ruut Veenhoven het volgende[2]; Als geld zo weinig bijdraagt aan ons geluk, waarom werken we dan nog zo hard? Een antwoord op deze vraag kan zijn dat we het prettig vinden om te werken, er graag bij willen horen en ons nuttig te voelen. In de meeste landen zijn veelverdieners meestal gelukkiger dan mensen die weinig  verdienen. Deze verschillen zijn groter binnen arme landen en dan binnen rijke landen. In Nederland gaat nog geen 5% van deze verschillen in geluk gepaard met het verschil van inkomen, dit verband is verder nog gedeeltelijk het gevolg van het effect van geluk. Geluk houdt ons gezond en actief en daarom verdienen gelukkige mensen meer. In een Engels onderzoek waar deelnemers ieder jaar werden ondervraagd, sommigen van hen hadden een financiële meevaller gehad, zoals een erfenis, bleken in dat jaar wel een tikje gelukkiger te zijn, maar het jaar daarop niet meer. Geluk is een bijverschijnsel van gebruik van onze vermogens. We voelen ons daarom prettig als we lekker bezig zijn.

In het boek dat geschreven is door Mariëtte Woudenberg hebben ze onderzoek gedaan waarom de mensen vrijwillig werken[3]. Ze nam een kijkje in het leven van een echtpaar die bij de Voedselbank vrijwilligerswerk deden . Hieruit blijkt dat mensen helemaal niet geld hoeven te verdienen om gelukkig te zijn. Mensen helpen in welke vorm dan ook, dat maakt dat men ook gelukkig kan zijn. Het ware rijkdom zit in je ziel, wanneer men die ontdekt, kan men tevreden zijn met genoeg.

Het boek dat P.T de Beer schrijft[4] genaamd “Over werken in de postindustriële samenleving” dat ze rond de jaren ’90 alleen maar aan het werk waren. Aan werk worden vele positieve effecten toegeschreven; het fungeert als een bron van welvaart en draagvlak voor de verzorgingsstaat en het draagt bij aan het individuele welbevinden maar het is ook een middel om arbeid en ongelijkheid te bestrijden. In het begrip draagvlak lijken in de literatuur twee betekenissen toegekend, de eerst is dat betaalde arbeid de belangrijkste bron van welvaart vormt en de tweede dat betaalde arbeid de financieringsbron van de verzorgingsstaat en van de sociale zekerheid vormt.  De afgelopen jaren is de deelname aan het werken sterk toegenomen.

Jolet Plomp is psychologe en heeft een boek geschreven “Hoe werk  werkt” Ze zegt daarin[5] dat mensen de neiging hebben om steeds meer succes te behalen door een stijgende carrière of droombaan. Hierin verliezen ze zich zelf, door de lat zo hoog te leggen. Werk heeft in veel opzichten positieve kanten zoals en inkomen, zelfvertrouwen en sociale geborgenheid. Maar het geeft in zekere zin ook een kwelling. In het boek worden handreikingen gegeven een balans te vinden tussen werk en privé. In de afgelopen jaren zijn ook steeds meer vrouwen gaan werken Het artikel dat

Gonneke Willemse biologisch psycholooge heeft de leiding over het onderzoek “Gezondheid en welbevinden onder de werkende vrouwen” en schrijft het volgende[6]: De deelnemende vrouwen worden twee keer 24 uur lang gevolgd met elektrodes en wordt er mondslijm opgevangen om de cortisolproductie bij te houden. Aan de hand van de gemeten hartslag en de hoeveelheid cortisol in het slijm hopen de onderzoekers te achterhalen hoe gelukkig de vrouwen zijn met hun werk. Het wordt gemeten op vrije dag en op een werkdag, als het goed is moet er verschillen zijn. Hoewel de definitieve resultaten nog niet bekend zijn, kan Willemsen wel al zeggen dat vrouwen in Nederland best gelukkig zijn met hun werk. Het maakt ze veelal niet uit of ze een vier- of vijfdaagse werkweek hebben. Mogelijk komt dit omdat vrouwen in Nederland veel keuzevrijheid hebben in het werk en parttime werken hier meer geaccepteerd is.

 

Conclusie:

 Mensen hoeven niet perse te werken om gelukkig te zijn, het is wel belangrijk om een inkomen te hebben. Maar wanneer het gaat om onbetaald of betaald werk het geeft ons een gelukmakend gevoel. Mensen werken liever wel  men heeft een zinvolle dagbesteding en het geeft sociale geborgenheid. Het hebben van een carrière en het halen van targets kunnen een belemmering zijn in het welbevinden, het geeft stress en er ontstaat een onbalans tussen werk en privé. Het welbevinden stijgt wanneer we aan het werk zijn.

Bonvermelding:

      J.A Walburg: Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk. Nieuw Amsterdam, 2009

      http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub2010s/2010f-fulln.pdf

09-01-2010 Veenhoven R. (1942) Maakt geld gelukkig. Volkskrant p 1, 2.

      http://www.boekencentrum.nl/shop_details.php?productId=22945

Grün A.,  Henselmans M., Woudenberg M. ea.: Gelukkig met minder geld. Zoetermeer, 2002

      http://www.scp.nl/dsresource?objectid=21187&type=org

Beer P.T de: Werken in de postindustriële samenleving, 2001

      http://www.joletplomp.nl/index.php?page=55

Plomp J.: Hoe werk werkt. Spectrum, 2009

      http://www.profnews.nl/928110/wetenschap-onderzoekt-geluk-van-werkende-vrouw

01-03-2010 Het geluk van de werkende vrouw, Psychologisch magazine p 1,2.

Geschreven door Thushari Kroes.


[1]  Walburg (2009) Mentaal vermogen

[2]  Veenhoven (2010) Maakt geld gelukkig

[3] Grün,  Henselmans, Woudenberg (2002) Gelukkig met minder geld

[4]  De Beer (2001) Werken in de postindustriële samenleving

[5] Plomp (2009) Hoe werk werkt

[6] Willemse (2010) Het geluk van de werkende vrouw

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Veel mensen werken, de vraag is of we dat nou echt leuk vinden of omdat het noodzakelijk is.

 1. Leuk artikel over werk en niet speciaal over inkomen. Ik vond het leuk dat je ook een stukje schreef over vrijwilligerswerk en dat ze daar ook gelukkig van worden ondanks dat ze dan geen inkomen hebben. Zelf vond ik de inleiding wat kort, ik had die wat uitgebreider gedaan.
  De alinea over Jet Plomp is niet compleet, het eindigt met: Het artikel dat… Moet hier nog een stukje achter of hoort ‘het artikel dat’ er niet meer bij. En ik kon niet duidelijk opmaken wat de kwelling van werken is. De conclusie vond ik duidelijk en vatte de tekst nog even goed samen.

 2. Saritha zegt:

  Ik vond het een helder artikel om te lezen. Vooral omdat de tegenstellingen erin besproken worden. Werk is niet alleen maar leuk of niet leuk, er zijn van beide kanten voor en nadelen te noemen. Een puntje van feedback: in de alinea waar geschreven wordt over het onderzoek van Jolet Plomp, eindigt de alinea midden in een zin..
  Verder een helder en duidelijk geschreven blog!

 3. elina zegt:

  Ik vind dit een erg duidelijk en helder beschreven artikel. De inleiding vond ik wel een beetje beknopt, maar daar tegenover staat dat ik je conclusie weer heel duidelijk vond. Je hebt het artikel goed samengevat tot een duidelijke en heldere conclusie

 4. Joyce zegt:

  Hallo,

  druk op zoek geweest naar jou blog omdat wij toch wel een beetje het zelfde onderwerp hadden. vind het erg leuk om te zien dat wij totaal verschillende Blogs hebben. Ik vind jou gevonden artikelen erg goed en duidelijk. het was naar mijn mening namelijk een onderwerp waar erg weinig over te vinden was. erg goed gedaan.

  Joyce

 5. Kaedon zegt:

  Keep in mind that Trek owns Gary Fisher.Any bike in that price range is going to be comparable, but if you are still open to suggestions I would consider Diabnodmack, KHS, Raleigh, and (yes) Mongoose- as long as you go to your LBS and NOT Walmart. In reality, a Mongoose from an LBS is going to give you the best bang for the buck.From your choices I’d likely take the Felt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s