Geluk is genieten.


Geluk is voor mij genieten, genieten van alle mooie dingen die om me heen gebeuren. Genieten kan je van school, werk, familie, vrienden en natuurlijk de liefde.

De definitie van geluk is objectief: plannen dienen te worden afgestemd op de omstandigheden van ons leven en ons vertrouwen moet berusten op gegronde opvattingen.
Subjectief zou geluk als volgt gedefinieerd kunnen worden: een mens is gelukkig wanneer hij naar zijn idee bezig is met een succesvolle uitvoering van een rationeel plan (Rawls J, 1971).
De ‘voorkeurentheorie’ houdt in dat hoe meer voorkeuren een mens kan realiseren, des te gelukkiger hij of zij is (Hees van, 2008). Een van de argumenten tegen deze theorie is dat het streven vaak aangenamer is dan de vervulling, dat wil zeggen dat de voorpret leuker is dan de uitvoering (Hees van, 2008).

Je kan dus zeggen dat als je objectief geluk hebt, dan geloof je in je eigen geluk, daar moet je op vertrouwen. Als je subjectief geluk hebt, kan je jezelf geluk aanpraten. Zolang je bezig bent met iets waar je zelf in gelooft, ben je gelukkig. Maar dan is er de voorkeuren theorie nog, zij beweren dat de hoeveelheid voorkeuren die een mens heeft en deze ook kan realiseren, je oprecht gelukkig bent. Als alles te realiseren valt, maakt het je uiteindelijk gelukkig? Dan kan het inderdaad zo zijn, dat de voorpret meer indruk maakt, dan het realiseren.

Mindfulness betekent bewuste, milde, oordeelsvrije aandacht in het hier en nu voor alles wat je denkt, waarneemt, voelt en wilt. Je hebt afstand tot wat er in je innerlijk voordoet en valt er niet mee samen. Je bent die gedachten en gevoelens niet, maar je hebt ze (Tjaden B, 2010).
Aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment zonder oordelen wordt mindfulness genoemd. Uit wetenschappelijk onderzoek (Topman R, 2008) blijkt dat mindfulness samenhangt met persoonlijk welbevinden en dat mindfulness te leren is (Topman R, 2008).
Mindfulness betekent: ‘voluit levend, in ieder moment gewaar zijn van de ervaring, accepterend en zonder oordeel, waarbij wij ons niet identificeren met die ervaring (gedefuseerd zoals men dat noemt)’. Mindfulness is tegelijkertijd de benaming van een methode, waarin meditatie een belangrijke plaats inneemt als het resultaat van die methode (Dullemond K, 2007).
De belangrijkste ingrediënten van mindfulness zijn:
– Acceptatie.
– Zijn in het hier en nu.
– Waardebewustzijn.
– Onthecht observeren.
– Benoemen.
– Participeren ( Dullemond K, 2007).

Voor mij betekent mindfulness, geniet van elk moment, ook al zijn het maar kleine momenten. Elk moment is het waard om van te genieten.

Conclusie:
Mindfulness is in opkomst, het is een meditatiemethode. Het kan de kans op depressies verminderen, dus maakt het gelukkig. Het is wel een stijl waar je in moet geloven, het is niet tastbaar, zoals geld of werk wat je gelukkig kan maken.
Voor mij is geluk een gevoel van persoonlijk welbevinden, vanuit mindfulness en het stil staan bij alles wat er om me heen gebeurd, kan ik genieten. Mindfulness is eigenlijk genieten van elk moment, zelfs van de allerkleinste momenten.

Geschreven door: Ilona Teitsma

Literatuurlijst

Tjaden, B. (2010) En nu U. Mindfulness en creativiteit in de verslavingszorg.

Rawls, J. Een theorie rechtvaardigheid.

Walburg, J.A. Mentaal vermogen, investeren in geluk.

http://www.leidenuniv.nl/ics/sz/so/mind/aandacht-mind.htm

http://www.menscentraal.nl/mindfulness.html

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Levenshouding en vaardigheden en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s