Geluk voor twee


Er zijn veel dingen die ons geluk beïnvloeden. Zaken als geld, gezondheid, cultuur en omgeving zijn bekende onderwerpen die met geluk in verband gebracht worden. Waar ik het in dit blog over wil hebben is liefde en geluk. Maar wat was er nou eerst, het ei of de kip, de kip of het ei? Dat is de vraag waren velen van ons bij stil staan en het antwoord ons nooit helemaal duidelijk is. Als u even stilstaat bij wat liefde voor u betekent en daarbij ook aan geluk denkt dan schieten er waarschijnlijk allemaal dingen door uw hoofd. Het hebben van vrienden, familie of een partner zijn enkele voorbeelden. Het hebben van anderen die u waarderen zoals u bent en u daarom liefhebben draagt bij aan uw eigen geluksgevoel. Voor dit blog kijken we, als ik het heb over liefde, naar het hebben van een partner. Zou het hebben van een partner het hoogste doel kunnen zijn in het leven zodat u uw eigen geluk in de hand hebt?

Volgens Nederlands meest vooraanstaande geluksonderzoeker Veenhoven[1] moeten we eerst uiteen zetten wat liefde nu eigenlijk inhoudt. Hij definieert dat als een individuele ervaring waarin vooral gevoel doorslaggevend is. Liefde is een totale gewaarwording van de eigen houding ten aanzien van iets, naast gevoelsmatige signalen figureren hierin ook gedachten en strevingen. Een emotionele band met iemand hebben, dat betekent dus dat het gaat om sterk subjectieve gevoelens te hebben ten aanzien van een ander persoon. In zijn tekst legt Veenhoven uit dat hij kijkt naar relaties in de breedste zin van het woord maar hier beperk ik me tot het hebben van een partnerrelatie.

Nu we hebben gezien dat liefde kan worden gedefinieerd als een sterk gevoel voor een ander kunnen we ook kijken naar hoe dit zich het beste voordoet. Volgens Veenhoven[2] blijkt dat vooral in westerse landen mensen die in een relatie verkeren gelukkiger zijn dan mensen die alleenstaand, verweduwd of gescheiden zijn. Het hebben van een partner brengt dus meer geluk met zich mee maar hoe dat nou precies zit, kip of ei, dat kan niet eenduidig verwoord worden. Volgens Veenhoven is het een wisselwerking tussen geluk en liefde, beiden beïnvloeden en bevorderen elkaar.

Samen is dus beter dan alleen. Zo heeft Veenhoven[3] geconcludeerd uit onderzoek dat alleenstaanden minder gelukkig blijken dan mensen met een vaste partner. Het gaat hier dan vooral om geborgenheid die binnen een partnerrelatie beschikbaar is en die alleenstaanden moeten missen waardoor zij minder gelukkig zijn. Weduwen en gescheiden mensen zijn dan nog iets gelukkiger dan mensen die alleen door het leven gaan. Aangenomen kan worden dat dit komt doordat gescheiden mensen en verweduwden het geluk en de liefde van een partner wel hebben gekend en hierdoor een groter vermogen tot geluk hebben terwijl alleenstaanden dit ontberen.

Toch blijkt niet alles alleen met gevoelens te maken te hebben. Uit Amerikaans- Zweeds onderzoek[4] komt naar voren dat de manier waarop we gelukkig zijn en hoe wij geluk ervaren genetisch bepaald lijkt te zijn. De mate waarin geluk wordt ervaren is heel persoonlijk. Er is een ‘setpoint’ waarin u de mate van geluk aangeeft – een soort nulmeting. Er kunnen pieken en dalen voorkomen in de mate van geluk door bepaalde gebeurtenissen in het leven. Die beïnvloeden op dat moment het geluksniveau maar op de lange termijn blijkt het dat uw persoonlijke mogelijkheid tot gelukservaring altijd terug komt op uw genetisch bepaalde niveau. De ervaring van geluk is dus heel persoonlijk, zo ook de ervaring van liefde. Over het algemeen komen bij het praten of denken aan liefde dezelfde woorden naar voren. Maar als u en uw wederhelft gevraagd wordt om liefde uit te leggen zullen er toch verschillen (lees: aanvullingen) zijn in hoe dit door u maar ook door de ander wordt beleefd.

Naast genen die de geluksmate kunnen beïnvloeden kan de manier van de relatie ook nog het geluksniveau beïnvloeden volgens de psycholoog Väänänen[5], onderzoeker aan de RUG (rijksuniversiteit Groningen), die met zijn onderzoek naar gelijkwaardigheid in een relatie promoveerde. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn in een ongelijkwaardige relatie. Het verschil tussen geven en nemen bij mannen en vrouwen is een opvallende onbalans. Vrouwen blijken gelukkiger als ze meer geven en mannen blijken gelukkiger als ze zich laten verzorgen. Dit heeft niks te maken met het geven van steun die in een relatie belangrijk is, dit doen beide partijen. Maar het heeft meer te maken met de belevenis van mannen of vrouwen in hoe zij dit geven en ontvangen.

Sommige mensen geloven niet in liefde maar ‘Ze leefden nog lang en gelukkig.’ is voor iedereen mogelijk. Met eerlijkheid, onzelfzuchtigheid en wat hard werk kunnen alle liefdessprookjes uitkomen. ‘‘Eeuwige liefde is een toverbrouwsel van zoete sprookjes met een korrel zout en keiharde waarheden met een roze randje’'[6] .

Volgens Walburg[7] is liefde, net als Väänänen en het Zweeds-Amerikaans onderzoek, onder andere wetenschappelijk te verklaren. Bij liefde worden er stoffen in onze hersenen aangemaakt waardoor we blind worden voor de negatieve kanten van de ander. Liefde kan volgens hem verklaard worden als een soort verslaving aan de ander, het voordeel van liefde over verslavende middelen is dat het levenslang kan duren. Een soort ‘natural high’. Voor deze ‘natural high’ kun je het beste kijken naar getrouwde mensen omdat de tevredenheid met het huwelijk de beste voorspeller is van geluk.

Uit onderzoek waarnaar Walburg refereert is gebleken dat getrouwd zijn gelijk staat aan een inkomenssprong van 250%. Voor het huwelijk stijgt het geluk geleidelijk, het moment van het huwelijk wordt aangegeven als het summum en na het huwelijk daalt het geluksgevoel geleidelijk de eerste twee jaar maar is het nog altijd hoger dan voor het huwelijk. Volgens Walburg zijn relaties de basis van geluk, de verbinding die we aangaan met een ander zijn fundamenteel voor ons als mens en als deze verbinding duurzaam is dan geeft dat het hoogste welbevinden en geluk. Hoe deze verbindingen tot stand komen is voor ieder mens verschillend en zal ook op ieder mens een andere uitwerking hebben maar over het algemeen kunnen we aannemen dat het hebben van een levenspartner ons geluksgevoel bevordert.

Zoals u hebt kunnen lezen zijn er allemaal redenen aangedragen waarom alleen zijn minder geluk met zich meebrengt dan samen zijn. De verbinding die u aangaat met een ander brengt intrinsieke beloning met zich mee en bevordert zo het geluk. Liefde en geluk zijn dus erg met elkaar verweven en hoe dit vorm gegeven wordt verschilt per mens. Dus ook al komt u alleen ter wereld en gaat u ook weer alleen, de tussenperiode kunt u uw geluk positief beïnvloeden door het leven samen met iemand te delen. Dus zouden we kunnen zeggen: liefde van een partner doet uw beider geluk tellen voor twee.

Geschreven door: Anita Gorter

Bronnen:

[1] Veenhoven, R. (1978b) Wat heet liefde? (What is love?) in: R. Veenhoven (red) De Liefde Ontleed”, Rotterdam, uitgeverij Kooyker Wetenschappelijk, pp. 17-24 Geraadpleegd op 20 november 2010 – http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/

[2] Veenhoven, R. (1989i) Liefde en geluk (Love and happiness) in: Ketting, M.C. (red.), ‘Wetenschappers over de liefde’, Studium Generale Reeks, Erasmus Universiteit Rotterdam, ISBN  90 72405 06 4, pp. 7-16. Geraadpleegd op 20 november 2010 – http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/

[3] Veenhoven, R. (1984d) Zonder partner even gelukkig? (Equally happy without a spouce/) in: R.Veenhoven, (red.), ‘Betere wereld, gelukkiger mensen?’, Swets & Zeitlinger, Lisse, pp. 44-60. Geraadpleegd op 20 november 2010 – http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/

[4] Geraadpleegd op 20 november 2010http://www.nrc.nl/wetenschap/article1969683.ece/Geluk_in_de_liefde_zit_in_de_genen

Geraadpleegd op 20 november 2010 n.a.v. NRC Handelsblad artikel http://www.pnas.org/content/107/42/17922.full?sid=a7aac4fa-4628-458a-921c-0d48b3f320fff

[5] Geraadpleegd op 20 november 2010http://www.gezondheidsnet.nl/verbeter-je-relatie/nieuws/4139/gelukkiger-in-een-ongelijkwaardige-relatie

Geraadpleegd op 20 november 2010 http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2010/persberichten/075_10

[6] Geraadpleegd op 20 november 2010 www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/37929-geluk-in-de-liefde.html

[7] Walburg, J.A. (2009) Mentaal vermogen. Investeren in geluk. (4de druk) (hst. 8 ) Amsterdam: Nieuw Amsterdam Uitgeverij

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geluk voor twee

 1. Marcel zegt:

  Hallo Anita,
  Een leuk geschreven stuk met een leuk onderwerp! Dit verhaal heeft meerdere punten, die je allen goed uitlicht.
  Daarnaast vindt ik het grappig om te lezen, dat een ongelijkwaardige relatie, zowel de man als vrouw het gelukkigst maakt.
  Groeten,
  Marcel

  • Dontarrious zegt:

   Hola Rafael y demás compañeros,Por favor, necesito saber que frecuencias (sonido audible) son las más adecuadas para el cuerpo y la mente.Puedo usar los programas Gnaural, Sbagen y Audacity para generar tonos binaurales e iscocronihos.Para generar estos tonos hay dos parámetros básicos: la frecuencia base (carrier o portadora) y la frecuencia de pulso (beat).Suerte

 2. rita1906 zegt:

  Heel mooi verteld, je schrijfstijl is duidelijk en helder en je laat goed zien waar je naar toe wilt in je verhaal. De quote ‘‘Eeuwige liefde is een toverbrouwsel van zoete sprookjes met een korrel zout en keiharde waarheden met een roze randje’’ vond ik ook heel leuk om te lezen, het bevat gewoon heel veel waarheden. Goed gedaan.

  Groetjes, Grietje van Veen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s