Gelukkig gezond of gezond gelukkig?


Gelukkig Gezond of Gezond Gelukkig?

Waarom hangen gezondheid en geluk met elkaar samen? Hoe heeft het gevoel van geluk invloed op je gezondheid of je gezondheid invloed op je geluksgevoel? Zal ik pas gelukkig zijn als ik gezond ben of wordt ik gezond van gelukkig zijn? Intrigerende vragen om stellen, maar hoe worden die beantwoordt? Voor deze artikel ga ik eerst kijken wat ik onder de term gezondheid en geluk plaats en daarna heb ik het over hoe optimisme en levensstijl je gezondheid beïnvloed. Ik haal onder andere de nonnenstudie van DD. Danner aan en een bevinding van Karina Davidson van de Colombia Medical University over de invloed van geluk op je leven en gezondheid.

Om de definitie van gezondheid helder en simpel te houden volg ik de definitie die J.A. Walburg gegeven heeft namelijk: gezondheid is de afwezigheid van lichamelijke en psychische stoornissen. En geluk wordt gedefinieerd als “de mate waarin iemand voldoening schept in het leven als geheel”. Daar wordt de onderscheid in gemaakt tussen genot dat van voorbijgaande aard is en de duurzame voldoening over delen van het leven, zoals een relatie, werk of gezondheid. En die voldoening is er in twee verschillende vormen namelijk als gevoelscomponent (de ervaring van geluk) en een cognitieve component (de beoordeling van het leven). (Walburg 2009)

Een interessante studie om te bekijken is de nonnenstudie van Danner, Snowdon en Friesen. In deze studie onderzochten ze wat het verband was tussen positieve emotie in je jonge jaren en je levensduur. Dit onderzoek was verricht onder de nonnen van de School Sisters of Notre Dame religious congregation. Toen deze nonnen zich aanmelde voor Notre Dame religious congregation, moesten ze een korte autobiografische verhaal van hun zelf opschrijven, dit was tenslotte in een archief gekomen. Toen 70 jaar later dit onderzoek werd gestart, kwam het onderzoeksteam erachter hoe waardevol deze autobiografische brieven waren. Deze brieven werden geanalyseerd en daaruit kwam naar voren dat hoe vaker deze inhoud positief was, des te langer leefden deze nonnen. (Danner 2000) Oftewel, hoe positiever of vrolijker je in het leven staat, hoe meer het je levensduur aanzienlijk kan verlengen. (Walburg 2009)

Gelukkig zijn verlengd je leven. Een studie van Karina Davidson van de Colombia Medical University kwam erachter dat doordat gelukkige mensen meestal een langere rust of ontspanningsperiode nemen. Waardoor ze sneller herstellen van stressvolle gebeurtenissen en minder tijd besteden aan “het herbeleven ervan” een positief effect kan hebben op het hart. Waardoor de kans op hartziektes of kwalen afneemt doordat je positief in het leven staat.(Davidson 2010)

Door bewuste keuzes te maken in je leven kan je er ook positiever in staan. Volgens Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit in Rotterdam kan je eigen geluk ook beïnvloeden door geïnformeerde en doordachte keuzes te maken in je leven. Volgens hem is er winst te behalen uit voorlichtingen over de effecten van verschillende levenskeuzes. Als je bewust die keuze maakt om op die manier te leven ben je er zelf bij en intrinsiek gemotiveerd om dat ook te doen. Je doet dan wat je zelf wou, en doen wat je wilt is dat niet een deel van gelukkig kunnen worden? (Ruut Veenhoven 2007)

Als een positieve instelling al invloed kan hebben om hartziektes te kunnen verminderen, wat kan eten dan voor ons doen? Uit voedsel haalt het menselijk lichaam zijn energie, vitaminen, mineralen en alle andere nodige voedingsstoffen die elk weer een bepaald effect op ons lichaam heeft, maar ook mogelijk op ons gesteldheid kan hebben. Neem bijvoorbeeld chocola, door het te eten wordt de productie van endorfine eventjes verhoogd en zit er in cacao ook fenylethylamine dat het lichaam een euforisch gevoel geeft. Dit geeft eigenlijk al een duidelijk voorbeeld wat eten met ons lichaam of gesteldheid kan doen. Gesch B. deed onderzoek of er een verband was tussen asociaal gedrag en voeding. Uit het onderzoek was gebleken dat gevangen die fruit en popcorn kregen in plaats van snackfood, een aanzienlijke beperking vertoonde van agressie en ander verstorend gedrag. Maar werd ook duidelijk dat de effecten zeer persoongebonden waren. Hieruit valt af te leiden wat voor effect voedsel heeft op onze gesteldheid. Tekorten en overschoten aan bepaalde voedingsstoffen beïnvloeden ook je hormoonhuishouden en daarmee ook je gedrag.

Door gevarieerd eetpatroon te hebben met voldoende voedingstoffen, zorg je er zelf voor dat je lichaam voldoende energie heeft om je gezond te houden en je fit te voelen. Door prettige lichamelijk inspanning, goede eetgewoonten en een positieve houding kan je leven aanzienlijk verlengd worden doordat jezelf gelukkig en gezond voelt. Gelukkig zijn en gezond zijn werken op elkaar in, daarbij is geen oorzaak of gevolg het werkt met elkaar samen.

Door dus positief in het leven te staan kan je al minder hartklachten krijgen en ook je levensduur verlengen. Maar ook door zelf die keuzes bewust te maken over hoe je wilt leven kan je gelukkig worden en één van die keuzes kan zijn wat je eet en wat voor lichamelijk activiteit je doet. Een gelukkig en lang leven gaat niet vanzelf, je moet er zelf wel wat voor doen en dat ook willen doen.

Bronvermelding

-J.A. Walburg – Mentaal vermogen, investeren in geluk.

-Don’t worry, be happy: positive affect and reduced 10-year incident coronary heart disease: The Canadian Nova Scotia Health Survey Karina W. Davidson, Elizabeth Mostofsky and William Whang Department of Medicine, Center for Behavioral Cardiovascular Health, Columbia

-Ruut Veenhoven – Groter geluk voor een groter aantal. Erasmus Universiteit Rotterdam. 2007

http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp805804.pdf Positive Emotions in Early Life and Longevity: Findings from the Nun Study. Deborah D. Danner, David A. Snowdon, and Wallace V. Friesen. University of Kentucky 2000

Grietje van Veen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gelukkig gezond of gezond gelukkig?

 1. Anouk Ypma zegt:

  Hallo Grietje,

  Wat een interessant blog! Ik heb het met veel plezier gelezen.
  De definitie in het begin is erg goed, je krijgt de lezers hiermee op een lijn.
  Ook de literatuurverwijzingen heb je mooi verwerkt.
  Goede conclusie! 🙂

  Groet,
  Anouk Ypma

 2. Richard van den Berg zegt:

  Hoi Grietje,

  Ontzettend leuk artikel om te lezen, de titel vindt ik erg prikkelend en uitnodigend om het artikel te gaan lezen. Je hebt je artikel goed opgebouwd en je bronnen goed naar voren gebracht. Ook heb je een mooie afwisseling gebruikt van lichamelijke en geestelijke gezondheid.

  Groetjes Richard van den Berg

 3. sanne zegt:

  Hoi Grietje,
  de titel maakte mij nieuwsgierig. en ik vind het ook een interessant artikel. Je geeft duidelijke uitleg en er zit een logisch verloop in je verhaal.

  Het enige minpuntje was een aantal taalfouten. Verder een leuk artikel!

  groetjes sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s