Gezondheid of geluk… Of toch maar beiden?


Maakt gezondheid mensen gelukkig of maakt geluk mensen gezond? Hoe bereik je het ultieme geluk, is een vraag die de mens zich al decennia lang stelt. Enkele eeuwen geleden waren het de geluksdrankjes nu zijn het boeken vol met theorieën die u kunnen helpen het ultieme geluk te bereiken.

Aangezien Geluk gerelateerd kan worden aan veel verschillende oorzaken heb ik er één gekozen die voor mij interessant is. In dit artikel kijken we wat onderzoek ons kan vertellen over de relatie tussen gezondheid en geluk.

Gezondheid draagt bij tot geluk, maar vooral omdat geluk bevorderlijk is voor gezondheid.
Uit follow-up onderzoek van Prof. dr. Ruut Veenhoven (2006) blijkt dat gelukkige mensen langer leven, onafhankelijk van eerdere gezondheid.

Peter Bügel geeft aan dat de relatie tussen gezondheid en geluk ingewikkeld in elkaar zit. Dat ziekte een weerslag heeft op het psychische welbevinden, ligt voor de hand. Van kanker wordt een mens niet vrolijker. De richting die zich bezighoudt met het omgekeerde, de invloed van ongelukkig zijn op lichamelijke kwalen, is meer omstreden. Het brein beïnvloedt het immuunsysteem voortdurend. Dit gebeurt op twee manieren. In de eerste plaats door het uitscheiden van stoffen als neurohormonen, neurotransmitters en neuropeptiden. Op de cellen van het immuunsysteem heeft men receptoren gevonden voor deze stoffen. Verder heeft men ontdekt dat de aanmakers van afweercellen, zoals de thymus, de milt en het beenmerg, vol zenuwuiteinden zitten en direct door het centrale zenuwstelsel worden beïnvloed.

Vijftig procent van ons geluksgevoel is genetisch bepaald volgens Sonja Lyubomirsky (2008. Dat is dus pech of mazzel: het is het ’basisniveau’ waarmee we zijn geboren en waar we niets aan kunnen veranderen. Onze levensomstandigheden dus onder andere of we gezond zijn, bepalen maar zo’n tien procent van ons welbevinden. Winst valt te behalen in de resterende veertig procent. Op dat deel kunnen we zelf invloed uitoefenen met ons gedrag en met onze manier van denken.

Mensen denken: als ik maar veel verdien, zal ik gelukkig zijn. Zo’n verandering zál je ook een kick geven, maar die is niet blijvend. mensen raken gewend aan nieuwe omstandigheden, vinden die algauw weer gewoon en zakken dan terug naar hun eigen, oude basisniveau. Volgens de geluksformule van lyumbomirsky krijg je Happines (H) ofwel geluk  met de volgende formule: (H) = S + C + V. De S staat voor Set range de Engelse vertaling voor erfelijkheidsfactoren, de C voor Circumstance de Engelse vertaling voor omstandigheden en de V voor voluntairy control, namelijk wat mensen zelf in de hand hebben.

Bij de levensvaardigheden gaat het allereerst om ‘storingsvrij’ functioneren (Ruut veenhoven 2008) d.w.z. dat er niet iets mis is met lichaam of geest. Er is dan ook een duidelijk verband tussen geluk en lichamelijke gezondheid, waarbij echter opvalt dat mensen toch redelijk gelukkig kunnen zijn ondanks ernstige lichamelijke beperkingen. Het verband met psychische gezondheid is sterker. Relatief kleine psychische stoornissen kunnen het geluk heel nadelig beïnvloeden.

Ook op het vlak van lichamelijke gezondheid zijn forse verschillen aangetoond. In alle leeftijdscategorieën blijken alleenstaanden vaker en ernstiger ziek te zijn (Verbrugge, 1979). Er is ook een hogere sterfte onder alleenstaanden. Volgens Gove is in de categorie van jong-volwassenen de sterfte onder alleenstaanden zelfs 2 tot 4 maal zo hoog als die onder gehuwden. Die verschillen komen deels voor rekening van de hogere aantallen suïcides onder alleenstaanden, en deels voor rekening van ongevallen en ziekten die verband houden met riskant gedrag (leveraandoeningen, longkanker).

Er kan worden geconcludeerd dat er wel degelijk een samenhang is tussen geluk en gezondheid niet alleen qua theorie er is zelf eprisch bewezen dat gelukkige mensen langer leven. Toch blijkt dat ook mensen die ongezond/ziek zijn, gelukkig kunnen zijn.

Tot slot over voeding en geluk,

De vitamine B6 speelt een voorname rol bij de aanmaak van serotonine, melatonine en dopamine. Vitamine B6 werkt verder mee in de aanmaak van diverse neurotransmitters en is dus noodzakelijk voor een goede stemming en zenuwen. Is essentieel voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Vitamine B6 komt voor in: vis, vlees, kip en eieren, aardappelen, graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen, avocado, melasse en zonnebloempitten.

Dit alles samengevat stelt voor mij dat fitheid en uithoudingsvermogen de gezondheid bevorderd, en gezondheid het geluk bevorderd. Volgens de formule van Sonja Lyubomirski heeft men 40% invloed op uw eigen geluk. Dus: Wees gezond eet een banaan.

Een gelukkig en gezond 2011!

Richard van den Berg

Bronnen:

Ruut Veenhoven: Gezond geluk. Rotterdam, 2006

Peter Bügel: in Gezondheid & Geluk

http://www.psychologg.net

Sonja Lyubomirsky: de maakbaarheid van geluk

Verbrugge, L.M. (1979)  Marital status and Health,

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gezondheid of geluk… Of toch maar beiden?

  1. Hoi Richard,

    Zojuist je blog gelezen, een mooie inleiding, veel theorie dat ik terug lees, je legt de theorie goed uit waardoor het begrijpelijk is. Je conclusie is prima en helder gebaseerd op feiten. Goed stuk! Ook een gelukkig en gezond 2011!

    Groetjes (andere) Richard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s