je werk en geluk


Je werk en geluk.

Geluk is een erg breed begrip. Ieder persoon ziet geluk op zijn eigen manier. De een wordt gelukkig van mensen om zich heen, en weer een ander wordt helemaal gelukkig bij het zien van zijn gezin. Maar hoe geweldig zou het kunnen zijn dat je werk jou ook geluk opbrengt. In de volgende artikelen laat ik u kennismaken met diverse visies en manieren om geluk te vinden in je baan.

Wilmar Schaufeli deed 15 jaar lang onderzoek naar burn-out, verzuim en werkstress, tot hij bij een sabbatical en Spanje een vraag stelde over waarom er altijd burn-outs waren terwijl er immers veel mensen met plezier naar hun werk gaan. Sindsdien heeft hij met zijn onderzoeksgroep tientallen studies gedaan naar arbeidsplezier, toewijding en bevlogenheid.
Wilmar Schaufeli zegt ´Wie bevlogen is, vergeet de dingen om zich heen (flow/absorptie), hij voelt zich fit en sterk op het werk en bruist van energie (vitaliteit) en vindt het werk nuttig, inspirerend en uitdagend (toewijding)”
Volgens Schaufeli is de vraag of werk gelukkig maakt met één zin te beantwoorden: ‘Werk kent nadelen, maar wie helemaal geen werk heeft, is veelal doodongelukkig.’

Ruut Veenhoven heeft diverse onderzoeken naar geluk gedaan. hij ziet diverse overeenkomsten tussen geluk en arbeidssatisfactie. Hij zegt dat het moeilijk is om het los van het ander te meten en dat bij het onderzoek naar geluk ook meer naar de modellen moet worden gekeken bij het onderzoek naar arbeidssatisfactie.

Randstad heeft een geluksonderzoek gedaan in 2005. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat maar liefst 40% van de werkende Nederlanders niet blij is met zijn of haar baan. 14 % is op zoek naar een andere baan. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat levensgeluk sterk af hangt van werkgeluk.

Het CBS heeft een onderzoek gedaan over het geluk van werkende moeders en huismoeders. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat moeders die werken gelukkiger zijn dan moeders die niet werken. Ook zijn zij tot de conclusie gekomen dat hoe jonger de werkende moeder is hoe gelukkiger zij daadwerkelijk is.

Motivacation heeft een onderzoek gedaan naar de werkvloer in Nederland. In Nederland werken de meeste mensen om zich maatschappelijk nuttig te voelen, onder de mensen te komen en hun hersens te gebruiken. Geld, status en prestige worden als minder belangrijk gezien. Deze aspecten komen nu nog meer naar voren dan in de eerdere onderzoeken in 2005 en 2007. In een onderzoek naar moraliteit en werk van de Leidse professor Naomi Ellemers word dit ook weer bevestigd. Zij ziet ook dat mensen eerder kiezen voor een werkgever die deugt dan voor een hoger loon.

Ruut Veenhoven en Denise Timmermans hebben onderzoek gedaan naar welvaart en geluk. In hun onderzoek komen ze niet tot de conclusie dat de wereld nou daadwerkelijk zoveel gelukkiger is geworden sinds de verbetering van de welvaart. Maar er is ook niet geconcludeerd dat het geluk is afgenomen. Het is moeilijk om te zeggen of het geluk nu wel of niet is afgenomen.

Conclusie

Vaak gaat een baan over hoeveel we kunnen verdienen maar zoals er al is gezegd “geld maakt niet gelukkig” en dit is zeker waar. Geluk moeten we halen uit de kleine dingen die het leven ons te bieden heeft. En als een leuke baan jou een gevoel geeft van GELUK dan zit je helemaal goed.

Geschreven door : Joyce Bosch

Bronnenlijst

http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/4F4B8B81-B018-44A0-85BC-640086CF475D/0/2010k4v4p27art.pdf

http://www.ernohannink.nl/test-biedt-inzicht-in-tevredenheid-met-baan/

http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1990s/98c-fulln.pdf

http://www.hartenziel.nl/artikel/Dilemma__mijn_baan_wordt_een_sleur

http://www.motivaction.nl/content/plezier-werk-gaat-boven-geld

http://publishing.eur.nl/ir/repub/asset/16119/70a-fulln.pdf

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op je werk en geluk

 1. Hoi Joyce,

  Met plezier heb ik je blog-artikel gelezen, als je ziet hoeveel uren de meeste mensen aan werk besteden is het interessant om te lezen over de link tussen werk en geluk.

  In de bronnen die je hebt gebruikt komt naar voren dat als je plezier in je werk hebt dat ten goede komt van het geluk en welbevinden. Ben je ook informatie tegengekomen waarin het onderwerp vanuit en ander perspectief werd bekeken?

  Wat ik in je artikel miste waren de verwijzingen in het artikel naar de gebruikte bronnen.

  Groet,
  Loekje

 2. p zegt:

  hallo joyce,

  ik vind dat je een interessant artikel hebt geschreven.
  tip: misschien zou je de bronnen in het artikel zelf ook kunnen vermelden,

  groetjes petra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s