Kun u mij zeggen waar geluk te koop is?


Kun je geluk kopen of is er geen ‘gelukswinkel’?  En maakt geld nou wel of niet gelukkig? Deze vragen hebben vele onderzoekers zichzelf ook gesteld. In dit artikel wordt gekeken wat hun bevindingen zijn op deze vraag.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het verband van geld en geluk. Een onderzoek van het CPB uit 2008(1) laat zien dat geluk door geld niet constant blijft groeien, en op een gegeven moment stagneert. Het onderzoek laat zien dat het hebben van geld wel degelijk gelukkig maakt, maar vooral dat de mogelijkheden van die dit geld ons biedt, zorgt voor geluk. Hierbij moet worden gedacht aan het kunnen permitteren van meer vrije tijd of het gebruiken van geld voor het ‘kopen’ van ervaringen zoals vakanties.

Het winnen van grote sommen geld, betekend niet dat je ook grote sommen geluk wint.Dit wijst een ander onderzoek(2) uit, onder mensen die loterijen hebben gewonnen. In hun geval blijkt dat er niet erg veel veranderd. Het onderzoek laat zien dat mensen alleen gelukkiger worden van geld wanneer zij door het hebben van meer geld, beter kunnen voorzien in hun basisbehoeften, zoals onderdak, voedsel en kleding. Mensen die een loterij gewonnen hebben, blijken direct na het winnen van de loterij wel degelijk veel gelukkiger maar na verloop van tijd nam dit echter weer af en op den duur zaten ze weer op het geluksniveau dat ze voorheen hadden. Het effect van het winnen van een loterij duurde ongeveer twee jaar.

Het zelf hebben van geld maakt gelukkig, maar wat gebeurt er als je omgeving ook financieel krachtiger wordt… André van Hoorn van(3) het Radboud Universiteit stelt dat wanneer rijke landen rijker worden, hun  geluk niet evenredig toeneemt. Het beroemde voorbeeld is Japan, daar is het inkomen per inwoner in vijftig jaar tijd zes keer zo hoog geworden, maar de Japanners zijn niet zes keer zo gelukkig. Het geluksniveau is gedurende deze periode zelfs niet toegenomen maar gelijk gebleven. Werkstress en een toenemend gebrek aan vrije tijd kunnen hierin een rol spelen. Over het algemeen zijn mensen met hogere inkomens gelukkiger dan mensen met lagere inkomens. Mensen die door geldgebrek niet mee kunnen doen met wat de norm is, zijn wel degelijk minder gelukkig vanwege geld.

Volgens Hanneke van Veen(4) kun je ook gelukkiger worden door meer te doen voor minder geld. Zij heeft onderzoek gedaan naar hoe mensen financieel onafhankelijk kunnen worden, deze vrijheid geeft mensen meer ruimte om hun eigen leven in te vullen en hierdoor groeit hun geluksgevoel. Als mensen minder behoefte hebben aan materiële zaken, zullen zij hierdoor ook minder behoeften hebben. Het niet hoeven invullen van hun behoeften, zorgt voor rust en geluk.

Het hebben van geld maakt in het algemeen wel iets gelukkiger, maar het weggeven kan ook gelukmakend werken. Volgens een onderzoek van de Science(5), blijkt dat mensen gelukkiger worden van het weggeven van geld, dan het zelf ‘vasthouden’. Zelfs het aanbrengen van kleine wijzigingen in het dagelijks uitgavepatroon kan mensen al gelukkiger maken.Het pad naar het geluk is niet een goedbetaalde baan nemen en dan veel geld weggeven, zegt Science. Het gaat erom te geven wat je hebt en zo een bijdrage te leveren aan het leven van anderen.

Volgens een ander onderzoek van de science(6) blijkt dat mensen pas gelukkig worden van hun geld na hun 55e. Dit omdat mensen daarvoor meer zorgen hebben om hun financiële situatie.Na hun 55e is/wordt de hypotheek bijna afgelost en komen in aanmerking voor hun pensioen.  Hierdoor komen vele in financieel rustig vaarwater.

Conclusie

Er zijn vele manieren om naar dit onderwerp te kijken. Geld op zich maakt mensen gelukkig, tot op een bepaalde hoogte. De mogelijkheden die geld biedt, zoals het kopen van ervaringen geeft mensen meer mogelijkheden tot het vergroten van hun geluk. Echter het niet hebben van geld maakt mensen ook vindingrijken om geluk te vinden.

De conclusie die getrokken kan worden is dat rijke mensen over het algemeen wel gelukkiger zijn dan arme mensen. Wanneer mensen echter kunnen voorzien in hun basisbehoeften, stijgt hun geluksgevoel al snel richting het niveau van mensen met meer geld.

Samenvattend kan je zeggen dat geluk is wel degelijk te koop is, maar niet tot in het oneindige.

Geschreven door Marcel van Eenenaam

1.       CPB, Geluk en Economie, 2008

2.       Robert Haringsma, Geluk en Geld, Instituut voor Positieve Psychologie, 2009

3.       André van Hoorn, Geld maakt wel gelukkig, zolang het maar groeit, Radboud Universiteit, 2007

4.       Hanneke van Veen, Je geld of je leven, Synthese Uitgeverij b.v., 2002

5.       Peter de Waard, geluk begint pas bij 55-plus, volkskrant, 2009

6.       Elizabeth Dunn, Geld weggeven maakt gelukkig, Science, 2008

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geld en inkomen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kun u mij zeggen waar geluk te koop is?

 1. Pakkende titel! Geld en geluk een veelbesproken onderwerp. ‘Kan dit blog artikel mij nog iets nieuws vertellen over geld en geluk?’, vroeg ik mij zelf af toen ik de blog begon te lezen. Ja is het antwoord. Dat het weg geven van geld gelukmakend is en dat 55+ pas echt gelukkig worden van hun geld zijn twee nieuwe feiten voor mij. Duidelijke en bekende conclusie. Tip: Je zou je bronnen nog volgens de officiële APA-normen uit kunnen verwerken.

  Groetjes,
  Femke Politiek

  • Marcel zegt:

   Bedankt voor je reactie! Je hebt gelijk met je tip, niet meer aan gedacht…Vind het wel leuk om te lezen dat je er nog iets van op hebt gestoken 😉

   Groetjes Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s