Maakt geld mensen gelukkig?


Maakt geld mensen gelukkig?

Zou geld ons mensen gelukkig maken? En zijn dan rijkere mensen gelukkiger dan  mensen die minder geld te besteden  hebben? En zou je ook veel geld moeten hebben om gelukkiger te zijn? Dus ja wat is de relatie tussen geld en geluk?

In het boek Mentaal vermogen investeren in geluk ( walbrug 2009) (1bron) staat dat: Als de koopkracht boven de 15000 dollar komt dan lijkt het of rijker worden dan geen invloed  heeft op het welbevinden van de mensen. In een Russisch onderzoek naar de ontwikkeling van geluk bij het toenemen van het inkomen, is gekeken wat nu precies wat veroorzaakt. Hierin kwam naar voren dat toenemen van het inkomen, het subjectief welbevinden ook steeg. Maar dat verklaarde maar 20 % van het totale geluk. De behoefte- theorie (psycholoog en filosoof Abraham Maslow) (2 bron)zegt ons dat mensen meer tevreden zijn met hun leven naar mate ze beter in staat zijn hun behoeften te bevredigen.
De relatie tussen geld en geluk kun je uitsplitsen in 2 visies : de positieve en de negatieve visie.  Naast de behoeftebevrediging en de vergelijkingsmechanismen, speelt ook nog de eigen persoonlijkheid een rol. Volgens de persoonlijkheidstheorie maakt niet geld gelukkig, maar zorgen persoonlijkheidstrekken ervoor dat je al dan niet tevreden bent met je leven.
Mensen in welvarender landen zijn gemiddeld gelukkiger dan mensen in arme landen. Maar, het zou kunnen zijn dat niet de rijkdom van een land zorgt voor een gelukkige bevolking, maar dat bepaalde cultuurkenmerken mensen gelukkig maken. (bijvoorbeelden van cultuurkenmerken zijn inkomen,gezondheid,politieke structuur enz.)   Is het de economie of de cultuur die mensen binnen een land gelukkig maakt? Het blijkt dat wanneer de relatie tussen welvaart en geluk van een land gecontroleerd wordt voor de cultuur, deze relatie nog steeds overeind blijft. Mensen met een hoger inkomen zijn meer tevreden met hun leven dan mensen met een laag inkomen. Dit verband is echter zwakker dan op het landenvergelijkend niveau. ( dat er meer verschil tussen landen onderling is dan dat mensen in het zelfde land wonen) Verder blijkt er sprake te zijn van gewenning: wanneer mensen in het verleden een inkomensverhoging hebben gehad, dan is men een jaar later meer tevreden met het eigen inkomen, maar dit effect ebt vervolgens weg. Binnen een periode van 2 tot 3 jaar neemt het effect van een inkomensverandering af tot nul.

Je past je referentiekader aan. Als je 25 miljoen hebt, spiegel je, je misschien niet meer aan die buurman of die broer, maar aan de mensen in de Quote 500. André van Hoorn: (junior- onderzoeker economie) ‘Ik zie het zo: geld maakt wel gelukkig, zolang het maar groeit (3)

Geld zorgt voor wensen. Mensen kunnen krijgen wat ze hebben willen en willen dan ook steeds meer. Omdat ze meer wensen creëren  omdat ze over geld beschikken.(5)

Als je langer voor iets spaart dan heb je langer gelukkigere gevoelens dan als je veel geld hebt en dan iets gaat kopen dan is het gelukkige gevoel van kortere duur. Iemand die goed om kan gaan met geld kan erg gelukkig zijn. Geld moet gezien worden als gereedschap om een doel te bereiken.(6)

Bij de vraag of geld gelukkig maakt, gaat het over dat laatste: geluk in de zin van levensvoldoening. Levensvoldoening is iets wat je in gedachten hebt. ( bijvoorbeeld een baan)De meeste Nederlanders beoordelen hun leven positief. Het gemiddelde is 7,9. Dat wil niet zeggen dat alle Nederlanders zo gelukkig zijn; 2% beoordeelt het eigen leven met een 4 of  minder en 25% met een 9 of meer. In Nederland bijvoorbeeld is de welvaart sinds 1970 aanzienlijk gestegen, maar is het geluk vrijwel op hetzelfde (hoge) niveau gebleven. Het effect zit dus kennelijk niet alleen in de materiële welvaart als zodanig, maar in allerlei zaken die daarmee gepaard gaan, zoals vrijheid, gelijkheid, rechtszekerheid en goed bestuur.In Nederland gaat nog geen 5% van de verschillen in geluk gepaard met verschil in inkomen.

Als geld zo weinig uitmaakt in welvarende landen, hoe verklaren we geluk? Ruim 30% zit in erfelijke factoren, zoals aangeboren gezondheid en persoonlijkheid. Dat weten we uit analyses van het Nederlandse tweelingenregister. Zo’n 10% van het verschil zit in sociale relaties, en ook rond de 10% in opleiding en beroep. (4)

Conclusie:

Geld kan je leven wel gelukkiger maken, maar het geluk van de mens stijgt niet meer als het geld bedrag boven de 15000 dollar komt. Het geluk van de mensen wordt meer gespiegeld aan de welvaart van het land. Als het goed gaat met het land dan voelen mensen zich over het algemeen zich gelukkiger.

Bronvermelding:

(1)Boek mentaal vermogen investeren in geluk. Geschreven door Jan Auke Walburg.(2008)

(2)http://www.dehelling.net/artikel/607/

(3)http://www.kennislink.nl/publicaties/geld-maakt-wel-gelukkig-zolang-het-maar-groeit

(4)http://www.kennislink.nl/publicaties/gammacanon-2-geluk

(5)http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/55860-geld-en-geluk-gaan-niet-altijd-samen.html

(6)http://financieel.infonu.nl/geld/27762-geld-en-gelukkig.html

P. Van der Wal

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geld en inkomen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Maakt geld mensen gelukkig?

 1. Marcel zegt:

  Hallo,
  Een leuk stuk met een interessant onderwerp. Zelf heb ik mijn blog ook over geld geschreven, dus herkende ik best veel van je stof. Echter, wist ik niet dat wanneer je langer ergens voor spaart, je er een langer geluksgevoel van krijgt. TIP: Ik vond je verhaal een beetje lastig om te lezen in het begin, misschien dat je in het vervolg iets beter met alinea’s etc kan werken.
  Groeten,
  Marcel

 2. Hallo Petra,

  Omdat ik zelf ook een stuk heb geschreven over geld en geluk was ik nieuwsgierig hoe een anderen dit hebben gedaan. Ik vind je stuk heel feitelijk doordat er veel informatie in staat uit de theorie. Je laat in je blog zien dat je er dus goed gebruik van hebt gemaakt. Ik mis je eigen persoonlijke mening in je blog, of heb ik daarover heen gelezen? Verder een prima stuk!

  Groeten,
  Richard

 3. Pingback: budgetteren

 4. Hanna zegt:

  Ik ben bereid om u te helpen om uw activiteiten door u aan te bieden van de leningen aan korte en lange termijn met een rentevoet weer op gang te brengen die u het leven zal vergemakkelijken. Ik kan u een lening die van 2.000 tot 8.000.000€ toekennen gaat. Aarzelt niet dus om met me contact op te nemen voor meer informatie.
  hanna.bhend@yahoo.com

 5. Hanna zegt:

  Met het oog op u te helpen uw financiële moeilijkheden overwinnen, bied ik u leningen aan korte en lange termijn met een uitzonderlijke rentevoet van 3% aan welk in het bedrag is. U kunt een lening die van 5.000 tot 5.000.000 € hebben gaat. Aarzelt niet om met me contact op te nemen voor meer informatie.
  hanna.bhend@yahoo.com

 6. riboblex zegt:

  Hier nog een interessant artikel over of geld nou echt gelukkig maakt: https://www.grandlife.nl/maakt-geld-gelukkig/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s