The more the merrier


Zorgen vriendschappen voor meer welzijn? Maken vrienden gelukkig? En is het dan hoe meer hoe beter? Klopt het spreekwoord ‘the more the merrier’? Ikzelf geloof in het geluk dankzij vriendschap. Maar wat zegt de wetenschap?
In deze blog zal ik naar een aantal onderzoeken refereren waarin onderzocht is wat de relatie is tussen vriendschap en geluk.

Kahneman (2003) deed onderzoek onder 1000 werkende vrouwen. Er werd hen gevraagd om een dag in episodes te verdelen; Wat deden ze tijdens die episode? Met wie deden ze dat? En hoe voelde zij zich terwijl ze dit deden? Hieruit bleek dat sociale activiteiten ze vooral gelukkig maakten en dat zij het gelukkigst waren tijdens het besteden van tijd met hun vrienden.

Ruut Veenhoven (2002) deed onderzoek naar de sociale condities voor menselijk geluk. Hij keek ook naar het verschil hier in tussen westerse landen en alle landen. Bij beide categorieën kwam naar voren dat er een positief verband was tussen vrienden en geluk. Deze was weliswaar minder sterk dan de behoefte aan een vaste partner, maar desalniettemin bleek dat mensen met weinig vrienden minder gelukkig zijn.

Een onderzoek van James H. Fowler en Nicholas A. Christakis (2008) concludeert dat het geluk van mensen afhangt van het geluk van anderen met wie zij contact hebben. Wanneer een vriend die dichtbij je woont (<1.6 km) gelukkig wordt, dan heb je 25% kans dat je zelf ook gelukkig(er) wordt.

Campbell (1976)heeft via zijn klassieke studie ‘The Quality of American Life’ ondervonden dat vriendschap, na het gezinsleven en huwelijk, een belangrijke geluksfactor is in het leven.

Ook Scherer (1986) noemt sociale interactie als de meest voorkomende oorzaak van geluk.

Argyle (1987): Vrienden zorgen voor materiële en emotionele support, hierdoor wordt stress verminderd en negatieve emoties onderdrukt. Vrienden zorgen voor zelfvertrouwen doordat zij positieve feedback geven of simpelweg omdat zij overeenkomstige overtuigingen hebben. Vrienden zijn ook metgezellen tijdens leuke activiteiten omdat vrienden vaak dezelfde interesses delen.

J.C. Sprott (2005) zet hier tegenover: Ook al is duidelijk bewezen dat mensen met minder vrienden minder gezond zijn en jonger sterven, dit betekent niet dat hun subjectieve gevoel van geluk minder is dan zij met veel vrienden, omdat zij waarschijnlijk snel wennen aan hun eenzaamheid.

De meeste onderzoeken laten dus wel een duidelijk verband zien tussen geluk en het hebben van (veel) vrienden. Tegelijkertijd wordt hier ook tegenovergesteld dat eenzame mensen niet per definitie ongelukkig zijn.

Voor mezelf denk ik wel dat vrienden mij gelukkig maken en dat geluk aanstekelijk werkt. Ik merk aan mezelf dat ik blijer ben als ik bij vrienden ben of als ik samen met anderen dingen onderneem. Uiteindelijk geloof ik dat het maar net is wat je zoekt in het leven. Zijn dat veel vrienden? Of ben je juist graag op jezelf?

 Geschreven door: Anke Cupido

Bronnen:

 • Kahneman (2003) aan gerefereerd in: Richard Layard, Happiness: has social science a clue? Lionel Robbins Memorial Lectures 2002/3  
 • Ruut Veenhoven (2002)  Het grootste geluk voor het grootste aantal. Geluk als richtsnoer voor beleid. 
 • James H. Fowler en Nicholas A. Christakis (2008) Dynamic spread of happiness in a large social network: longitudinal analysis over 20 years in the Framingham Heart Study. 
 • Campbell, A. (1976), Converse, P. E. and Rodgers, W. L. The quality of American life. New York: Russell Sage.
 • Scherer, K. R. (1986), Walbott, H. S. and Summerfield, A. B. Experiencing emotion. Cambridge: Cambridge University Press.
 • Argyle. M. (1987) The psychology of happiness. London: Methuen.
 • J.C. Sprott (2005) Dynamic models of happiness. University of Wisconsin, Madison.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Liefde, relaties en sociale contacten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op The more the merrier

 1. The more the merrier.. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik vind het mooi hoe je je eigen mening verwerkt in je blog artikel. Zowel in de inleiding als in je conclusie. Sommige bronnen stip je maar heel kort aan, maar zet je wel in een aparte alinea. Zoals: Ook Scherer (1986) noemt sociale interactie als de meest voorkomende oorzaak van geluk. Deze zin sluit aan bij de alinea hierboven. Mijn advies voeg deze alinea’s samen dit zorgt voor een mooier geheel. Je hebt de APA-normen in je bronvermelding netjes verwerkt.

  Groetjes,
  Femke Politiek

 2. rita1906 zegt:

  heel informatief, je vertelt goed wat de onderzoekers over die zaken denken. Het had voor mij prettiger gelezen als het meer verhalend was gedaan, in plaats van: onderzoeker, studie, volgende alinea. Je slot alinea was wel weer mooi, omdat je een eigen ervaring had verteld.

  Groetjes Grietje van Veen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s