Is het juist dat geluk bevorderlijk is voor lichamelijke gezondheid?


Zijn gezonde mensen gelukkiger dan mensen die “ ongeneeslijk/langdurig ziek” zijn? Dit is een interessante stelling omdat het waarschijnlijk niet veel verschil maakt omdat je na een tijd leert leven met je kwaal maar is dat ook zo? De laatste tijd wordt er veel meer gekeken naar geluk in het leven (psychologie heeft hier een grote bijdrage in) en in het leven staat gezondheid centraal. In dit blog artikel gaat dan ook worden gekeken hoe veel geluk en gezondheid met elkaar te maken hebben.

Is er een verband tussen geluk en gezondheid en als je gezonder bent ben je dan wel gelukkiger? Onderzoek toont aan dat er daadwerkelijk een relatie bestaat tussen geluk en gezondheid. Dat is een belangrijke conclusie uit het rapport ‘Gezond Geluk’. (De auteur Prof. Dr. Ruut Veenhoven 2006) stelt dat dit deels komt doordat gezondheid bijdraagt tot geluk, maar vooral omdat geluk bevorderlijk is voor gezondheid (1). Er is dus wel daadwerkelijk verband tussen beide. Grotendeels bepaalt een ander woord voor het factor geluk. Met zelfrespect/zelfvertrouwen kan je weergeven ook al ben je gezond of ziek hoeveel jij je geaccepteerd en gewaardeerd voelt (2).

 Wat ook opvallend is, is dat het bij het thema gezondheid dat het onderwerp ook veel samen hangt met je gezin of omgeving waarin het gezin zich verkeerd. Bijvoorbeeld zijn andere in de omgeving ongezond dan beginnen ze die mensen meer te waarderen dit blijkt uit het onderzoeksrapport van (Beerthuis, Feitsma, Goodijk, Kruin & Vijver, 2010) De gelukkigste onderzoeksgroep van de USBO. De gezondheid van je familie en anderen heeft dus ook een sterke invloed op het persoonlijke geluk (7).

 Geluk wordt ook bepaald door de mate waarin omgevingskansen benut kunnen worden. Bij het ontbreken van essentiële levensvaardigheden kan men zelfs in het Paradijs nog ongelukkig zijn. Er is veel onderzoek naar de relatie tussen geluk en persoonlijke eigenschappen. rapport ‘Gezond Geluk’. (De auteur Prof. Dr. Ruut Veenhoven 2006) Bij de levensvaardigheden gaat het allereerst om ‘storingsvrij’ functioneren, dat wil zeggen dat er niet iets mis is met lichaam of geest. Er is dan ook een duidelijk verband tussen geluk en lichamelijke gezondheid, waarbij echter opvalt dat mensen toch redelijk gelukkig kunnen zijn ondanks ernstige beperkingen. Het verband met psychische gezondheid is sterker. Relatief kleine psychische stoornissen kunnen het geluk al heel nadelig beïnvloeden Dat effect lijkt zich met name voor te doen in individualistische landen. In die landen is het effect op levenskeuzen en relaties ook groter. Dit sluit aan bij allerlei bevindingen die duiden op een positief effect van psychologische autonomie. Gelukkige mensen onderscheiden zich door een duidelijk en positief zelfbeeld. Ze zijn ook assertief en kunnen tegen een stootje. Ze gaan er van uit dat ze greep hebben op het eigen bestaan (interne controle oriëntatie) en handelen daar ook naar. Dat zijn natuurlijk weer eigenschappen die goed van pas komen in een individualistische samenleving. Het verband met geluk blijkt dan ook minder sterk in collectivistische landen zoals Japan (6).

 Er kan ook worden gezegd dat positieve dingen effect hebben op geluk .Wat wel een nadeel kan zijn is dat tegenslagen zwaarder worden opgevat door zieke mensen. De anderen denken vaak dat het toch veel erger had kunnen zijn, er zijn anderen die er veel slechter aan toe zijn. Zij gaan ook niet piekeren en bij de pakken neerzitten, zij vertrouwen erop dat ze zelf iets aan hun problemen kunnen doen, dat ze van hun fouten leren (3)(4). Het boek (J.A Walburg: Mentaal Vermogen, Investeren in geluk. Nieuw Amsterdam 2010 4de druk, Bladzijde 122-131) verteld hierover dat het verband is positief denken (8).

 Er kan worden gezegd dat gezonde mensen makkelijker positiever denken dan “zieke” mensen. Het positiever denken heeft dus wel invloed op geluk maar heeft met de fysieke gesteldheid niets te maken. Er kan dus worden gezegd dat gezonde mensen niet/wel gelukkiger zijn dan ongeneeslijk/langdurig zieke mensen omdat je zelf kan bepalen hoe gelukkig je bent en hoeveel geluk jij je zelf gunt.

* Balans en harmonie in jezelf: een samenspel van lichaam en geest (5)*

 

 

 Gebruikte Links

 

Geraadpleegd op 6 december 2010

(1) http://www.zonmw.nl/nl/onderwerpen/alle-programma-s/gezond-leven/nieuwe-wegen/gerichte-trajecten/geluk-en-gezondheid/

 Geraadpleegd op 6 december 2010

(2) http://www.goodadvicebooks.nl/artikelen/geluk_en_gezondheid.html

 Geraadpleegd op 7 december 2010

(3) http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/24030-geluk-zoeken-en-vinden.html

 Geraadpleegd op 6 december 2010

(4) http://gezondengelukkigzijn.nl/hoe-word-je-gelukkig#more-614

 Geraadpleegd op 7 december 2010

(5) http://www.gezond-vitaal.nl/Wanneer%20gezond.html

 Boeken/Rapporten

 (6) Ruut Veenhoven, GEZOND GELUK (2006)

http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub2000s/2005e-fulln.pdf

 (7) Joram Feitsma, Marwin Kruin, Piter-Jan Goodijk, Oskar van de Vijver, Tomas Beerthuis. De gelukkigste wijk. Geraadpleegd op 3 december 2010,

http://www.gelukkigstewijk.nl/img/Onderzoek_gelukkigste_wijk.pdf

 (8) J.A Walburg: Mentaal Vermogen, Investeren in geluk. Nieuw Amsterdam 2010 4de druk

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s