Zelfvertrouwen cruciaal voor ons welbevinden


Zelfvertrouwen cruciaal voor ons welbevinden!

Wanneer je een laag zelfvertrouwen hebt, kan dat ons op verschillende manieren beïnvloeden zoals, ons denken, gevoelens voor jezelf maar ook voor anderen en het gedrag ten opzichte van jezelf en naar anderen toe. Zelfvertrouwen loopt als een rode draad door ons leven, wanneer je vertrouwen hebt in jezelf, heb je een gevoel van waardigheid, je voelt je sterk, je hebt een gevoel alsof je de wereld aankunt. Het is een fijn gevoel, een gevoel van welbevinden, een gevoel van geluk!
Zelfvertrouwen zou de kern van ons leven kunnen zijn, van daaruit kun je leren, je kan stappen ondernemen, liefhebben en liefde ontvangen, contacten aangaan, kortom zelfvertrouwen is cruciaal voor ons welbevinden.
In het volgende stuk wil ik door middel van onderzoeken laten zien wat zelfvertrouwen met ons doet en dat het ook heel complex kan zijn.

Hieronder volgen enkele stukken die te maken hebben met zelfvertrouwen.

-Zelfvertrouwen was al lange tijd een van de meest onderzochte thema’s binnen de psychologie. Niet zo verwonderlijk, een hoog zelfvertrouwen hangt samen met een groot aantal positieve eigenschappen als, geluk, een actieve houdiing en sociale vaardigheden.
Enkele jaren terug bleek echter uit onderzoek van de Amerikaanse sociaal psycholoog Roy Baumeister dat zelfvertrouwen ook egoïstisch en narcistisch gedrag kan veroorzaken. De wetenschappelijke belangstelling voor zelfvertrouwen nam spontaan af. Wat is de juiste balans bij zelfvertrouwen?

-Het vergroten van Self-Efficacy: een sleutel tot snellere werkhervatting
Het typerende bij psychische klachten
is het gevoel van mensen de ‘grip’, de ‘controle’ kwijt te zijn. Ze ervaren niet langer dat zij zelf regie voeren in de interactie met wat het leven en de omgeving van hen vraagt en zij kunnen bieden. Vaak bestaat een laag zelfbeeld, ‘ik kan dit toch niet’ of irrationele gedachten ‘dit gaat mij toch niet lukken’.
Bij psychische problemen speelt in meerdere of mindere mate ook een gevoel van angst en komt vermijding (van nieuwe situaties of bestaande stressvolle situaties) vaak voor. Dus ook als het gaat over werkhervatting. Ook hierin is het belangrijk dat je zelfvertrouwen hebt.

-Amerikaanse jongeren zijn de laatste tientallen jaren steeds zelfverzekerder geworden. En nu is hun zelfvertrouwen zelfs zo hoog, dat psychologen voorstellen om de meest gebruikte vragenlijst om zelfvertrouwen te meten aan te passen. Die vragenlijst, de Rosenberg Self-Esteem Scale, dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. In 2008 haalde ruim de helft van de studenten een score van 35 punten of meer, op een maximum van 40.

-De psychologie heeft al lange tijd een interesse in zelfvertrouwen. De godfather van de psychologie, William James, zag zelfvertrouwen vooral als de vaardigheid om succes te behalen. In het hedendaagse onderzoek naar zelfvertrouwen, is er ook aandacht voor Waardigheid. Een combinatie tussen die twee zou moeten zorgen voor een optimaal zelfvertrouwen.

-De afgelopen jaren zijn er steeds meer Oosterse ideeën geïntegreerd binnen de wetenschappelijke psychologie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mindfulnesstrainingen. Binnen het onderzoek naar zelfvertrouwen is dit echter betrekkelijk nieuw. Uit onderzoek blijkt dat er sterke aanwijzingen voor zijn dat Waardigheid een onderdeel is van optimaal zelfvertrouwen. Er is echter nog verder onderzoek nodig om te ontdekken wat de juist balans tussen Waardigheid en Vaardigheid is. Voorlopig zijn we daarvoor nog aangewezen op onze eigen intuïtie.

Conclusie
Een flinke dosis zelfvertrouwen is goed voor je welbevinden en geluk in het leven. Zelfvertrouwen kan je op verschillende manieren beïnvloeden. Maar wanneer je teveel zelfvertrouwen hebt, kan het doorschieten in arrogantie, egoïsme en narcisme. Als je dit goed in balans wilt houden zul je regelmatig op jezelf moeten reflecteren. Dan heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen.
Hou van het leven, hou van jezelf!

Bronvermelding.

http://www.hartenziel.nl/artikel/Hup_zelfvertrouwen_

http://www.nrcnext.nl/…/amerikaanse-kinderen-vinden-zichzelf-te-geweldig/

http://www.psycholoog.net/

http://www.zelfvertrouwen.wordpress.com/

http://www.psychischenwerk.nl/pw/article.php

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Levenshouding en vaardigheden en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zelfvertrouwen cruciaal voor ons welbevinden

  1. Welmoed zegt:

    Hoi Janny,

    Mooi blog heb je geschreven. Na het lezen zat ik wel direct met een vraag, namelijk: hoe zit het als je geen zelfvertrouwen hebt, maar juist onzeker over jezelf bent? Hier ga je niet op in en daar word je al lezer benieuwd naar. Naast het feit dat je hier niet op in bent gegaan vind ik dat je goed de verschillende kanten van zelfvertrouwen hebt belicht. Je gaat namelijk in op het vergroten, op de oorzaak, op het gevolg etc.

    Groetjes Welmoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s