Sociale contacten, de sleutel tot jou geluk?


Zijn mensen met een groot social netwerk gelukkiger dan mensen zonder dat grote sociale netwerk? Heb jij al je vrienden nodig om gelukkig te zijn of kun net zo gelukkig zijn zonder hen? In dit artikel kijken we naar de invloed die het sociale netwerk heeft op het welbevinden van mensen. Wordt je gelukkig door vrienden, zelfhulp-technieken, of door onzichtbare lijntjes? We kijken naar een aantal verschillende theorieën.

Christakis en Fowler beweren in hun boek “Connected” (2009) [1] dat mensen door middel van onzichtbare lijnen aan elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen we elkaar beïnvloeden. Zo wordt ook geluk ‘doorgegeven ’  Zeker door de sociale netwerken op internet, is de communicatie toegenomen. Onbewust volgen en leiden we elkaar, we geven van alles onbewust aan elkaar door. Ook ons geluk. Dus hoe meer gelukkige vrienden je hebt des te gelukkiger je zelf ook bent, zeggen Christakis en Fowler.

Ook onderzoekers van Harvard Medical School en de University of California, San Diego (2008) [2] hebben ontdekt dat geluk ook een collectief verschijnsel dat zich verspreidt via sociale netwerken als een emotionele besmetting. Deze onderzoekers hebben naar het geluk van 5000 individuen gekeken over een periode van 20 jaar. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat als iemand gelukkig werd, zijn netwerk ook 3 ‘geluksgraden’ steeg. Verdriet daarentegen heeft dit effect niet.

Een onderzoek onder Amerikaanse studenten [3]  bevestigd dat sociale relaties voor mensen vaak op de eerste plaats komen als het gaat om geluk en welbevinden. De gelukkigere studenten waren extrovert, zeer sociaal en hadden sterkere sociale en romantische relaties dan de anderen. Ook het zijn met anderen draagt bij aan geluk.  Er is geen duidelijk bewijs voor geluksbevordering door het hebben van veel relaties. Wel heeft een positieve stemming positieve sociale gevolgen en dit roept weer positieve reacties van anderen op. Kortom, de ander, in alle relatievormen is een bron van positieve gevoelens en bijna een noodzakelijke voorwaarde voor duurzaam geluk.

Een van de theorieën die Ruut Veenhoven [4] beschrijft over liefde of een relatie is dat dit direct effect heeft op geluk. (plezier van de partner) Behalve het dit directe effect is het het effect op lange termijn namelijk het gevoel van ‘zinvolheid’ dat veel mensen aan een relatie ontlenen. Je bestaan krijgt ineens een wat groter nut. Andere voordelen zijn maatschappelijke bevoordeling en sociale etikettering. Tot slot heeft verlies of scheiding van de partner een behoorlijke invloed. Weduwenaren en gescheiden mensen voelen zich na het wegvallen van de partner vaak ongelukkig.

Ari Väänänen [5] heeft aangetoond dat ongelijkwaardige relaties soms beter zijn voor geluk en gezondheid. Gelijkwaardige partners zijn dus niet altijd het best. Ari heeft dit aangetoond door gegevens over sociale steun, wederkerigheid en gezondheid van tienduizend Finse mannen en vrouwen te uit de beroepsbevolking te analyseren. Zijn conclusies zijn dat mensen die weinig steun krijgen van hun partner meer klachten hebben. Mensen die hun partner meer steun geven hebben minder klachten. Bovendien bewijst Väänänen dat een oud inzicht juist is: voor vrouwen is het beter om in een relatie te geven dan te nemen. Ook is vertroetelen en vertroeteld worden ook echt iets voor. Het verschil hierbij tussen man en vrouw heeft vooral te maken met de manier waarop zij het geven en nemen beleven.

Psycholoog Richard Tunney kwam tot de conclusie dat degenen met vijf vrienden of minder, had slechts 40 procent kans om gelukkig te zijn. [6] Nummer 10 was het eerste nummer waarop mensen hadden meer kans om gelukkig te zijn dan ongelukkig. De gelukkigste mensen waren die met tientallen vrienden. (dit onderzoek werd uitgevoerd door de National Lottery) Voor vrouwen lag dit aantal op 33, voor mannen op 49.

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat een sociaal netwerk wel degelijk invloed hebben op het welbevinden van mensen. Uit het ene onderzoek blijkt dat je veel vrienden nodig hebt om gelukkig te zijn, en in het andere onderzoek volstaan 1  of 2 vrienden.  Natuurlijk zijn er meer dingen om gelukkig van te worden behalve je sociale contacten. Maar een ding is zeker, sociale contacten hebben wel degelijk invloed. Dus bedenk je nog even, voor dat je iedereen gaat ontvrienden.

 

Bronvermelding:

1.    N.A. Christakis, J.H. Fowler (2009) Connected. Little, Brown and Co./Hachette Book Group

2.    Harvard Medical School (2008, December 5). Happiness Is ‘Infectious’ In Network Of Friends: Collective — Not Just Individual — Phenomenon. ScienceDaily. Geraadpleegd op 30 december 2010 http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/12/081205094506.htm

3.    Walburg, J.A. (2010). Mentaal Vermogen, Investeren in Geluk. (vierde druk). Amsterdam: Nieuw Amsterdam

4.    Veenhoven, R. (1989). Liefde en Geluk. Geraadpleegd op 30 december 2010, van http://www2.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1980s/89h-fulln.pdf

5.    RUG. In een relatie is geven beter dan nemen – vooral voor vrouwen. (Geraadpleegd op 30 december 2010
http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2010/persberichten/075_10

6.    Tunney, R (2008) The secret to happiness? Having 10 good friends. Geraadpleegd op 30 december 2010 http://www.dailymail.co.uk/news/article-1079997/The-secret-happiness-Having-10-good-friends.html

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Overige. Bookmark de permalink .

4 reacties op Sociale contacten, de sleutel tot jou geluk?

  1. kasja zegt:

    Ik vind dit een goed gechreven artikel, het is begrijpelijk en makkelijk leesbaar. Je hebt een goede inleiding waarin het onderwerp goed wordt uitlegd. Vervolgens belicht je per alinea een onderzoek over sociale netwerken en de samenhang met geluk. Hierdoor heb je een een goede structuur in je artikel gebracht. Ik vind het jammer om te zien dat de verschillende onderzoeken elkaar enigszins tegenspreken. Ik vind het daarom goed dat je in je conclusie je eigen draai aan het verhaal geeft. Al met al vond ik dit een interessant artikel om te lezen.

  2. Het is helder geschreven en duidelijk artikel. Het heeft een duidelijke structuur, doordat je alles per alinia hebt ingedeelt. Je hebt een pakkende inleiding geschreven. Het heeft er bij mijn voor gezorgt dat ik verder wilde lezen en weten hoe het verhaal afliep. Ook de conclusie is verhelderend, aangezien sommige onderzoeken elkaar wel wat tegen spreken. Ik vind dat er een goed geheel van hebt gemaakt.

  3. Anke Cupido zegt:

    Ik vond je blog leuk om te lezen. Deels ook omdat onze onderwerpen redelijk overeen komen, maar jou blog toch heel anders is dan de mijne. In tegenstelling tot wat Kasja benoemt bij haar reactie vond ik het juist wél leuk dat onderzoeken elkaar enigszins tegenspreken. Je benoemt verschillende aspecten en invalshoeken en dat vind ik juist heel goed en interessant. In de zesde alinea geef je bijvoorbeeld het verschil tussen vrouwen en mannen aan, alleen hierin is een zin niet afgemaakt volgens mij (Ook is vertroetelen en vertroeteld worden ook echt iets voor.??).
    Dat is dan ook mijn tip. Lees het voordat je het post nog eens goed door zodat je dit soort fouten nog kunt ontdekken. Verder vind ik het erg mooi geschreven.

  4. Pingback: 3 + 1 manieren om geluk te bevorderen | vredenzo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s