Word je van prestaties gelukkig


Zijn mensen die meer prestaties leveren op hun werk ook gelukkiger dan mensen die werken voor alleen het geld? Dit is interessant om te weten voor mensen die meer geluk uit hun werk willen halen. In dit artikel gaan we kijken of de titel/hoofdvraag van deze blog kan worden bekrachtigd.

Csikszentmihalyi ontdekte tijdens onderzoek naar hoe mensen hun tijd besteden en hoe ze die tijd beleven het verschijnsel flow. Hij omschrijft dat als ‘er helemaal in op gaan’, als ‘de tijd vliegt’, en een ‘gevoel van meesterschap’. Flow is dus een vorm van gelukkig zijn. Interessant genoeg doet flow zich vooral voor tijdens het werk.
Werk kan ons dus gelukkig maken. Dankzij de grote berg onderzoek naar arbeidstevredenheid weten we inmiddels ook welke factoren ertoe doen. Ons inspannen voor een doel, het volledig benutten van onze capaciteiten, het kunnen zien wat het oplevert en een bepaalde druk waardoor we geconcentreerd blijven, helpen zeer. Geluk in je werk is dus eigenlijk het weer worden van die krachtige persoon die je bént. ‘We are born to make manifest the glory of God that is within us’, zei Nelson Mandela al eens.(bron 1)
Een toestand waarin je helemaal opgaat in wat je doet , je vergeet de tijd en haalt het beste uit jezelf. Flow is de meest optimale toestand waarin je kunt verkeren in je werk. De eerste stap in het realiseren van meer flow is zorgen voor een goede balans tussen uitdagingen en vaardigheden. Flow is ook de toestand waarin we de snelste ontwikkeling doormaken. Een goede balans en snelle ontwikkelingen kunnen je geluksgevoel verhogen. (bron 2)
Iemand benijden (door Van de Ven ‘benijding’ genoemd), is daarentegen vooral het gevoel dat die ander iets heeft wat jij ook wilt. En dat motiveert. ‘Nog steeds een vervelend gevoel hoor, het blijft frustrerend als iemand anders beter af is. Maar het zet wel aan tot betere prestaties.’ Studenten die aangaven een goed presterende medestudent te benijden, voelden zich geïnspireerd, wilden harder studeren en deden het ook daadwerkelijk beter bij een intelligentietest. In het Engels is daar een mooie uitdrukking voor: ‘Keeping up with the Joneses’.(bron 3)
We plannen teveel op één dag, zijn lid van teveel clubs/verenigingen, nemen teveel verantwoordelijkheden, volgen hele moeilijke vakken, slapen te weinig om alles gedaan te krijgen en je leven is in een flits voorbij. Veel mensen leiden een dergelijk leven. Ze halen alles uit zichzelf om maar te presteren. Word je daar echt gelukkig van? 
Geluk tot prestaties/succes.
– Succes is alleen succes als het persoonlijk is.
– Geluk brengt succes, niet andersom.
– Succes is eerst intern, dan extern.
– Succes is doorgaan totdat. (bron 4)
Mensen die zichzelf al gelukkig bestempelen beschrijven vaak dat ze emoties als blijdschap, tevredenheid, vrolijkheid, opgewektheid en ontspannenheid ervaren. Geluk zorgt voor betere prestaties op het werk. Men wordt creatiever en productiever wanneer men in een goed humeur is wat zorgt voor een hogere kwaliteit van het werk en daarmee hoger inkomen. Er zijn 12 stappen die we  volgens sociaal psychologen kunnen ondernemen om geluk in ons leven te brengen.(bron 5)
Gratis geluk bestaat niet. Bovendien is dat algemene geluksniveau meer een soort tevredenheid. Het heeft weinig te maken met de ­euforie en het volmondige ‘ja’ dat men gewoonlijk met geluk associeert. Dát geluk is een dynamisch begrip. Het is kortstondig, je kunt het niet vastspijkeren (Beatrijs Ritsema, sociaal-psychologe). Verder wordt er verdieping gezocht tussen geluk/geld, geluk/schuldgevoelens, geluk/decadentie, geluk/grote denkers, geluk/werkelijkheid, geluk/kleine dingen, geluk/quitte staan en geluk/toewijding.(bron 6)

Deze blog kan de hoofdvraag niet volledig bevestigen. Dit komt voornamelijk door de vele aspecten die geassocieerd kunnen worden met ‘prestaties’ waar rekening mee moet worden gehouden. Ook een begrip als prestaties heel erg persoonlijk. Mensen hoeven naar mate ze meer prestaties leveren op het werk zijn niet per se gelukkiger te zijn dan mensen die minder prestaties ervaren op hun werk. Voor ieder ander is het ervaren van geluk met betrekking tot prestaties anders.

Bronnen:
Bron 1:http://www.hartenziel.nl/artikel/Met_meer_plezier_naar_het_werk
Bron 3:http://www.hartenziel.nl/artikel/Altijd_vergelijken_met_de_ander
Bron 4:http://www.elon.edu/pendulum/Story.aspx?id=3886
Bron 5:http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/16502-12-stappen-naar-geluk.html
Bron 6:http://www.plusonline.nl/mensenenmeningen/artikelen/artikel/1870/gratis-geluk-bestaat-niet

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Word je van prestaties gelukkig

  1. Anke Cupido zegt:

    Ik vind het mooi geschreven. Je schrijft het alsof je het vertelt waardoor het prettig leest. Als tip zou ik je willen meegeven om wat meer spaties te gebruiken in je blog. Dit maakt het geheel denk ik iets overzichtelijker. Ook ontstaat er dan denk ik een beter onderscheid tussen de bronnen. Verder vind ik het leuk dat je mensen hun quotes gebruikt, in plaats van alleen maar wetenschappelijke onderzoeken.

  2. Ik vind het flow stuk erg mooi beschreven, ook vind ik het erg leuk dat je qoutes van mensen gebruikt. Als tip wil ik je mee geven om spaties tussen de verschillende alinias aantebrengen, de witten stukken breng rust en overzicht aan het geheel. Verder had ik het persoonlijk mooier gevonden dat je de ipv ( bron ..) de ( de bronzelf) tussen haakjes had geplaatst. Maar dat is mijn mening. Verder vind ik het een prima stuk. Jammer dat je hoofdvraag/ doel van de teskt niet word beantwoord. Maar ik vind dat je daar een goede beargumentatie voor geeft. Prima!

  3. Jan Strik zegt:

    Van succes wordt je gelukkig totdat je begrijpt waarom. Dan ga je past echt keuzes maken. Intrinsieke rust. Over de kern van angst heb ik een gratis ebook geschreven met inmiddels al meer dan 10000 lezers en vele dankwoorden.

  4. Jam Strik zegt:

    Succes geeft vertrouwen. Met vetrouwen durf je je eigen keuzes te maken. De essentie van geluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s